Ню Йорк – забележителности, които не са за изпускане - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ню Йорк – забележителности, които не са за изпускане
Автор: Ралица Василева
Ню Йорк – забележителности, които не са за изпускане
Снимка: © NYC & Company

В Града, който никога не спи, не спете и вие. Тук имате хиляди неща за правене, виждане, опитване... Подготвили сме ви списък с някои от основните забележителности в Ню Йорк, които не са за изпускане. 

Не пропускайте да надникнете и в нашата подборка на най-добрите безплатни атракции в Ню Йорк, както и в колекцията ни от няколко неочаквани музея в Ню Йорк.

Статуята на свободата – Символът на Америка се издига в пристанището на Ню Йорк, на остров Либърти. Медната статуя е подарък от Франция за стогодишнината от независимостта на САЩ. Представлява римската богиня на свободата Либертас, държаща факел в издигнатата си дясна ръка, а в лявата правна книга, на която е изписана датата на подписването на Американската декларация за независимост. Не пропускайте да се изкачите по вътрешната стълба до нивото на короната й, от където се разкрива невероятна гледка към Ню Йорк. Посетете и музеят на емигрантите на близкия остров Елис.

Емпайър стейт билдинг (Empire State Building) – Питали ли сте се какво е Ню Йорк да бъде в краката ви? Сега е моментът да разберете. Небостъргачът има 102 етажа и е най-високата сграда в Ню Йорк след разрушаването на Световния търговски център. Височината му е 381 м. Качете се с асансьора до последния етаж, откъдето гледката ще спре дъха ви, което и време на денонощието да сте избрали за наблюдението си. Отворен за посещение от 8 сутринта до 2 след полунощ. Информация за посещение тук.

Пето авеню (5th Avenue) – Една от най-скъпите улици в света ви очаква. Бутици, маркови магазини за бижута, дрехи, чанти, обувки, луксозни търговски центрове, скъпи апартаменти и изискани ресторанти. Разходете се наоколо и се насладете на целия този блясък. Тук са градската библиотека на Ню Йорк, Рокфелер център и катедралата "Свети Патрик". 5-о авеню минава през центъра на Манхатън и е разделителна линия на източните от западните му улици.

Американският природонаучен музей (American Museum of Natural History) – Научете тайните на природата, потопете се в необятността на космоса и пътешествайте във времето. Тук ще видите огромни паяци, скелети на динозаври, най-големия шлифован скъпоценен камък в света, а най-големият виртуален симулатор в света ще ви покаже Млечния път отблизо. В специалната IMAX зала на огромния екран пред вас ще оживеят динозаври, влечуги, подводни същества от миналото и настоящето, ще пътешествате из планети и далечни галактики. Готови ли сте за приключения? Информация за работно време и билети тук.

Сентръл парк (Central Park) – Това е оазисът на милионния град. Той ще ви плени през всеки сезон. Проектиран е от Фредерик Олмстед и Калвърт Воу в периода 1858-1873 г. Простира се на площ от 843 акра. Скулптури и паметници, площадки за игра, красиви цветни алеи, езера с водни лилии, мостчета, фонтани, обширни поляни за пикник, голям зоопарк, а в градските вечери често можете да се насладите на концерти на живо. Истинско удоволствие е да покарате колело по алеите, а ако нямате свое, можете да си наемете в парка. А за романтична разходка, можете да наемете каляска с кочияш. Актуална информация за интересни събития в парка – тук.

 

Рокфелер център (Rockfeller Center) – Това е комплекс от 19 търговски сгради в стил ар деко в Манхатън. В тях се помещават офиси, телевизионни студиа, галерии и заведения. Построени са през 30-те години на XX век от финансовия магнат Джон Рокфелер младши. „Върхът на скалата” (Top of the Rock) е панорамен последен етаж, откъдето гледката към Ню Йорк е невероятна. Тук има много кафенета и ресторанти с отлична кухня. Бъдете на върха! Още информация тук.

Музеят на изкуството „Метрополитън” (The Metropolitan Museum of Art) – Един от най-големите музеи за изкуство в света. В безбройните му зали се съхраняват над 2 милиона творби от цял свят: азиатско, европейско, африканско изкуство. Ще видите картини, музикални инструменти, скулптори, бижута, снимки, оръжия, костюми и още и още. Египетската колекция на музея е една от най-богатите в света. Основан е през 1870 г. Намира се на Пето авеню, близо до Сентръл парк. Информация за работно време и билети тук.

Зоопаркът на Сентръл парк (Central Park Zoo) – Зарадвайте децата и себе си със среща с любими животни. Маймуни, антилопи, лъвове, много птици и костенурки, а в открития басейн в двора са настанени морски лъвове и тюлени, които могат да изпълняват номера докато ги хранят. Тук има и детски център, където децата ви да се забавляват с приказки и песнички, както и куклен театър с ежедневни представления.

Бруклинският мост (The Brooklyn Bridge) – Той е един от най-старите висящи мостове в света. Открит е официално на 24 май 1883 г. Издига се над Ийст ривър в Ню Йорк и свързва Манхатан с Бруклин. Дълъг е 1834 м. За изграждането му са били необходими 13 години. От двете му страни има обособени пешеходни алеи и велосипедни ленти. Разходката по тях през деня или вечер, когато ще бъдете омагьосани от светлините на града, е задължително нюйоркско преживяване.

Музеят за съвременно изкуство „Соломон Р. Гугенхайм” (Solomon R. Guggenheim Museum) – Тук както колекциите, така и самата сграда са шедьоври. Ще видите творби на Пикасо, Кандински, Ван Гог, много интерактивни изложби и холограми. Самият музей е архитектурна забележителност. Спираловидната му бяла сграда е проектирана от известния американски архитект Франк Лойд Райт. Намира се на 89-та улица на „5-то” авеню“. Актуална информация за билети и работно време тук. 

Бродуей – Мечтата на всеки актьор, а и на всеки зрител! Името на тази улица е синоним на нюйоркския театрален живот, тъй като много театри са разположени по нея. В действителност, не всички се намират на едноименната улица, но районът около Таймс Скуеър е с най-голямо влияние. „Чикаго”, „Цар лъв”, „Мама Миа” са само някои от вечните мюзикъли, които можете да гледате тук.

Линкълн Сентър (Lincoln Center for the Performing Arts) – Той включва 12 отделни институции, сред които Нюйоркската филхармония, Метрополитън опера, Нюйоркската градска опера, Нюйоркският градски балет, както и залите Карнеги Хол и Рейдио Сити Мюзик Хол или с други думи: огромно разнообразие от класическа музика, джаз, опера, звездни концерти и представления. Това е прекрасен начин за прекарване на вечерта. Изберете музика по свой вкус тук.

Медисън Скуеър Гардън – Тук се провеждат мачове на НБА, шоу програми и звездни концерти. Арената е дом на отборите Ню Йорк Рейнджърс и Ню Йорк Никс, както и домакин на ежегодните музикални награди „Грами”. Това е огромен спортен комплекс, в който могат да се поберат над 19 000 души публика. Из комплекса се провеждат и организирани турове за посетители. Бъдете част от вълнението и изберете какво да посетите тук. Намира се на 7-мо авеню в Манхатън.

Таймс скуеър (Times Square) – Този площад е сърцето на Ню Йорк и то бие лудо: трафик, клаксони, неонови светлини, билбордове, телевизионни студиа и радиостанции, театри, огромно коледно дърво със запомнящо се новогодишно шоу, шумни концерти с фойерверки за финал. Това са само част от площадните приключения. Тук се намира и специална будка (The TKTS Discount Booth), откъдето можете да си купите билети за представления на Бродуей в същия ден с до 50% намаление. Будката е разположена под огромно стълбище, отворено за посетители, от където се разкрива панорамна гледка към площада.

Манхатън – Излишно е да напомняме, че това е любимата територия на Кари Брадшоу, със сигурност ще стане и вашата любима. Това е най-населеният и най-старият нюйоркски район с безброй небостъргачи, магазини, търговски центрове, ресторанти, театри, музеи. Тук шопингът е изкуство: нуждаете се от въображение и бездънен портфейл. Ако не притежавате тези качества, не се тревожете, никой няма да ви иска пари, ако само разглеждате и откраднете… не дреха, а хиляди добри идеи за ежедневието и стила си.

Музеят на Ню Йорк (Museum of the City of New York) – Тук ще научите много за историята и развитието на Ню Йорк през годините. Ще видите фотоси и картини на града, стари реклами и фишове, макети на известни сгради и виртуални изложби. В музея има и кино зала, в която можете да гледате филми, посветени на Ню Йорк. Намира се на 103-та улица и 5-то авеню. Информация тук.

Музеят на модерното изкуство (Museum of Modern Art (MoMA) – Тук ще видите творения на живописта, фотографията, киното, печата, електронните медии. Към музея има и отдел по архитектура и дизайн, който е първият такъв в света. В залите на музея се съхраняват произведения на Фрида Кало, Матис, Ван Гог, Пикасо, Анди Уорхол, Салвадор Дали и още много други творци. Намира се в централен Манхатън. Информация за работно време и билети тук.

Бруклинският музей (Brooklyn Museum) – Той е вторият по големина музей за изкуство в Ню Йорк. Тук ще видите творения от всички краища на света: азиатско, ислямско, египетско и африканско изкуство, картини и скулптори на европейски творци, мебели, костюми, накити. В музея винаги се организират и богати временни изложби. Разположен е в центъра на Бруклин. Актуална информация за билети и работно време тук.

Национален музей на американските индианци (National Museum of the American Indian) – Тук ще научите много за коренните жители на Америка – индианците. Ще видите традиционни музикални инструменти, глинени и кожени съдове, накити, облекла, оръдия на труда, ще научите за древни индиански ритуали. Във видео центъра към музея можете да гледате филми, посветени на индианската култура. И всичко това напълно безплатно, защото музеят няма входна такса. Намира се в търговската част на Манхатън. Вход свободен. Още информация тук.

Нюйоркският маратон – Приемате ли предизвикателството да бъдете следващият шампион на Ню Йорк? Нюйоркският маратон е един от най-големите в света. Всяка година в него участват над 100 000 души, а трасето му е дълго 42 км. Провежда се всяка есен в Сентръл парк и привлича както професионални атлети, така и много амбициозни граждани, а наградният му фонд е над 600 000 долара. Започнахте ли да тренирате вече? Следете датите на Нюйоркския маратон.

Стадион „Янки” (Yankee Stadium) – Това е раят за феновете на бейзбола и по-специално за тези на легендарните янки. Освен огромният стадион, тук има и богат музей, посветен на бейзболния отбор, както и няколко бара. Извън сезона ще имате възможност да разгледате целия стадион и отвътре, включително съблекалните на момчетата, както и спортния терен с базите.

Музеят и мемориал „9/11” (National 9/11 Memorial & Museum) - Близо 13 години, след като кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк бяха унищожени при терористичен акт, на мястото на трагедията през май 2014 г. отвори музеят, посветен на 11 септември 2001 г. В специална зала са подредени снимките на всяка една от жертвите на атентата, като това не са просто портрети, а кадри от живота на тези хора – баща, който учи сина си да играе бейзбол, сватбени фотографии... Прочетете още за Музея на 11 септември.

Нюйоркски хот-дог – Няма начин да се разхождате из улиците на Ню Йорк и да не опитате известния хот-дог. Той е просто хот-дог: познатото хлебче с кренвирш, горчица и кетчуп, но го има на всеки ъгъл на будките и в заведенията за бързо хранене и има своето очарование. Това е най-популярната бърза храна в милионния град. След него са пицата и бургерите, така че грабвайте хлебчето и пълен напред!

Музеят „Мадам Тюсо” (Madame Tussauds Museum) – Елате на гости на звездите! Лейди Гага, Брад Пит, Мадона, Мерилин Монро, Леонардо Ди Каприо, Алиша Кийс и много други, с които да се снимате и да докоснете. Внимавайте, те са от восък, но могат да ви изненадат. Бъдете рамо до рамо със супер герои, исторически личности и политически лидери. Изпитайте страховете си в тъмната стая, където злодеи дебнат зад всеки ъгъл и бъдете част от специално кино преживяване с мъгла, сняг, вятър и какво ли още не в 4D киното на музея. Намира се на „Таймс скуеър”. Актуална информация за работно време и билети тук.

Флъшинг медоус–Корона парк (Flushing MeadowsCorona Park) – Намира се в нюйоркския квартал Куинс. Тук се е състояло Световното изложение от 1964 г. В парка е впечатляващият фонтан „Юнисфиър” (Unisphere), построен тогава като символ на изложението и като своеобразен паметник на началото на космическата ера. Стоманената конструкция тежи 408 тона и представлява земното кълбо, разположено във воден басейн и заобиколено от високи фонтани. Височината му е 50 м, а диаметърът 37 м. Наоколо има много пейки и зелени алеи за разходка и почивка.

Уолстрийт (Wall Street) – Тук напрежението се усеща във въздуха, но вие ще имате щастието да разгледате зданията отвън като турист, а не като изнервен финансов търговец отвътре. Уолстрийт е улица, на която се намира фондовата борса на САЩ, която е най-голямата в света. Името на улицата се е превърнало в нарицателно за икономиката на САЩ, тъй като на нея са разположени основните икономически институции на страната.

Хонконгски фестивал с лодки (Hong Kong Dragon Boat Festival) – Цветна феерия и спортен хъс! Този ежегоден китайски фестивал се провежда през август. Организира се през уикенда и заформя най-голямата регата от този вид в САЩ. На него се провеждат състезания с пъстроцветни гребни лодки във формата на дракони, има вкусна храна, много танци и традиционни китайски изпълнения. Достъпът до фестивала е безплатен. Провежда се във Флъшинг медоус-Корона парк в Куинс. Вижте датите за следващия фестивал тук и не пропускайте забавлението.

Чайнатаун (Chinatown) – Ако искате да избягате от Ню Йорк и възможно най-бързо да се озовете на екзотично далечно място, отскочете до някой от трите китайски квартала. Най-голям е този в Манхатън, другите два са в Куинс и Бруклин. Очаква ви разнообразие от китайска храна на всеки ъгъл. Ресторанти и заведения за бързо хранене с китайски специалитети, магазини и пазари с всякакви видове стоки от Китай. Потопете се в тази фантазия от цветове и аромати, докато се разхождате по оживените улици и слушате речта на хиляди китайци.

Малката Италия (Little Italy) – Този романтичен квартал на Ню Йорк е известен с преселниците си от Италия, които според последни преброявания се оказват изместени от китайското население и се наблюдава срастване на Малката Италия с Чайнатаун, но тук със сигурност ще откриете малки ресторантчета с италиански специалитети, кафенета, пицарии и магазини за макарони, спагети и всякакви видове паста. Намира се в Долен Манхатън.

Катедралата „Свети Патрик” (St. Patricks Cathedral) – Кулите й се издигат на Пето авеню в Манхатън. Изградена е от тухли, облечени в мрамор. Неоготическата катедрала е построена в средата на XIX век. В нея могат да се поберат 2200 души. Интериорът й впечатлява с красиви витражи, четири огромни органа и репродукция на „Свалянето от кръста” (La Pieta) на Микеланджело, която е три пъти по-голяма от неговия оригинал.

Ботаническата градина в Куинс (Queens Botanical Garden) – Подарете си почивка сред красиви цветни алеи или под сянката на високи дървета, насладете се на някои от вечерните концерти на открито и на пърхащите около цветята пеперуди. Рози, гардении, орхидеи, ароматни билки ще глезят сетивата ви. Градината се простира на площ от 40 акра в квартала на Ню Йорк – Куинс. Актуална информация за билети и работно време тук.

Плажове в Ню Йорк – Ню Йорк ще ви изненада и със слънчеви водни забавления. В града има над 80 обществени плажа. Брайтън бийч (Brighton Beach) е известен с многото руски заведения за хранене по крайбрежните си алеи. Затова често го наричат „Малката Одеса”. Плажът на Кони айлънд (Coney Island Beach) предлага много забавления в увеселителния си парк. Оркърд бийч (Orchard Beach) е единственият обществен парк в Бронкс. Простира се на 115 акра площ и е дълъг 2 км. Близо до него няма заведения, затова е подходящ за пикник под слънчевите лъчи или под чадъра. Наоколо има площадки за волейбол, футбол, тенис, хандбал, баскетбол. Гмурнете се в приключенията веднага!

Кони Айлънд (Coney Island) – Готови ли сте за забавления? Тук има много увеселителни паркове на открито в близост до плажа. Скоростни влакчета, които ще ви накарат да пищите, много въртележки и Нюйоркският аквариум (The New York Aquarium – информация тук) със своите сладки пингвини, морски лъвове и огромният октопод от Тихия океан. Намира се в Бруклин. Актуална информация тук.

Батъри парк (Battery Park) – Велоалеи, обширни поляни, високи дървета и много цветя се простират на площ от 25 акра. Паркът е разположен в южната част на Манхатън, точно срещу пристанището. Името му е свързано с батареите, които са били разположени тук за защита на града. В парка се намира замъкът „Клинтън” (Castle Clinton) – укрепление от 1812 г., което можете да разгледате отвътре и да се разходите в голямата му градина с много заведения. Тук е и „Градината на надеждата”, посветена на жертвите на СПИН-а.

Зоопаркът в Бронкс (Bronx Zoo) – Той е дом на над 6000 животни от 600 различни вида. Простира се на площ от 256 акра, като на тази територия са пресъздадени естествените хабитати на видове от цялото земно кълбо. Направете сафари обиколка сред тях и се запознайте отблизо с кенгура, горили, леопарди от Хималаите, зебри, жирафи, пингвини и още много други животни. Информация тук.

С ферибот до Стейтън айлънд – Фериботът (Staten Island Ferry), с който от Манхатън можете да стигнете до Стейтън айлънд, е безплатен. На борда му по време на 25-минутното пътуване до острова можете да си поръчате питие и да се насладите на красивите гледки към небостъргачите на Манхатън, пристанището на Ню Йорк и Статуята на свободата. Фериботът работи 24 часа в денонощието, така че вие избирате дали на борда му да се насладите на изгрев, на залез, на слънчев ден или на красива вечер със светлините на града.

Музеят на децата в Стейтън айлънд (Staten Island Childrens Museum) – Това е първият в света музей за деца. Тук те ще се забавляват и образоват. Игра на шах с грамадни фигури, гигантско домино, огромни топки и кегли за боулинг. Ще имат възможност да участват в своя театрална пиеса, да изпробват костюми и да бъдат актьори, да се превъплътят в истински пожарникари, както и да научат много за живота на насекомите от фигурите им в човешки размери. Очакват ги и водни приключения с лодки в басейн с морски фар и още много други изненади. Актуална информация за билети и работно време тук.

Лабораторията на „Сони” (Sony Wonder Technology Lab) – Това е музей на технологиите и забавленията и е безплатен за всички! Роботи, холограми, дигитални космически карти, симулатори и какво ли още не. Тук ще можете да направите виртуална хирургическа операция на пациент, да миксирате музика, да създадете собствена анимация, да бъдете част от компютърни игри и още и още чудеса. Готови ли сте? Ще го откриете на Медисън авеню (Madison Avenue). Актуална информация тук.

Магазини в Ню Йорк – Целият Манхатън ви очаква! Луксозни бутици, големи магазини и търговски центрове. В квартала на Манхатън “Гринуич вилидж” (Greenwich village) има магазини за сувенири и музикални албуми, както и много книжарници. Антики и предмети на изкуството можете да намерите в известния квартал “Сохо” (Soho). Най-големият универсален магазин „Мейсис” (Macys) предлага стоки за всеки джоб, а в китайските квартали ще намерите много изгодни магазини за всичко, от което се нуждаете. Тук се продават и красиви чайници, сервизи и екзотични чайове.

Нощен живот в Ню Йорк – В града, който никога не спи, би било срам за вас да спите! Джаз клубове с музика на живо, концерти, безброй барове, дискотеки и клубове, караоке барове и така популярните комедийни клубове, където само един човек на сцената ще ви забавлява цяла вечер докато хапвате и пийвате. В Манхатън край пристанището има страхотни ресторанти с гледка към океана и с изискани менюта. Бродуейски мюзикъл или бейзболен мач са също прекрасни идеи за незабравима вечер в града. Това е Ню Йорк, бейби!

Photo: © NYC & Company

Ако вече ви се ходи в САЩ, вижте и най-добрите екскурзии до САЩ.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин