Малмьо – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Малмьо – забележителности за един уикенд
Автор: Габриела Вълчева

Наричан „малкият брат“ на Копенхаген, шведският град Малмьо често е подценяван за сметка на датската столица, която се намира само на 20 минути път с влак. Двата града са част от т.нар. регион Йоресун и са свързани посредством най-дългия мост над водна площ в Европа. Малмьо обаче е естествено продължение на шареното разнообразие на Копенхаген, един своеобразен мултикултурен център, съчетаващ екзотичния изток със студения северозапад.

Ето кои са главните забележителности в Малмьо:

Замъкът в Малмьо (Malmöhus), музеите и паркът към него (Slottsparken) - Някогашният ренесансов замък и бивш затвор сега е дом на няколко музея, в които може да видите най-различни исторически, технически и природни експозиции и артефакти. Може също да се качите на истинска подводница и да се срещнете очи в очи с морските създания в аквариума. Паркът към замъка пък е като от картина на Моне – зелен, идиличен, обагрен с разноцветни цветя и осеян с места за игри и пикник. Музеят е отворен ежедневно от 10 ч. до 17 ч. Входът е свободен за лица под 19 г., 20 шведски крони за студенти и 40 крони за възрастни (1 шведска крона е приблизително равна на 20 стотинки). Повече информация тук.

Музей на модерното изкуство (Moderna museet) - Той е част от националния музей на съвременното изкуство в Стокхолм и представя експозиции на творби както от миналия, така и от настоящия век. Особено интересни са семейните уъркшопове, в които родители и деца преоткриват свои таланти, като прекарват повече време заедно и се забавляват. Такива занимания са, например, рисуването с бои по земята или върху детските личица. Музеят е отворен от вторник до неделя от 11 ч. до 18 ч. Входът е свободен за лица под 18 г., 50 крони за студенти и 70 - за възрастни. Повече информация тук.

Студената баня (Kallbadhuset) и плажът Риберсборг (наричан от местните Рибан) - Тук може да се насладите на релаксираща сауна на дърва, а ако ви стане прекалено топло - да се топнете в прохладното Балтийско море. Чисто голи. Не е необходимо да си носите бански, защото банята има мъжка и женска част. А докато си пийвате коктейл (или чай) с крачета, потопени в топлата вода, ще се радвате на прекрасната гледка към лежащия отсреща Копенхаген. Kallbadhuset е отворена всеки ден. Входът е безплатен за деца под 7-годишна възраст, а за възрастните е 65 крони. Повече информация тук.

Паркът на хората (Folkets) - Паркът на хората е най-старият парк в Малмьо и любимо място на малки и големи за танци, игри, пикник или просто отдих сред природата, когато времето го позволява. Тук има площадки за голф и терариум за малките, нощни клубове и ресторанти за големите, а ако имате късмет, може да погледате и футбол на огромен екран на открито. Паркът е отворен целогодишно, а входът е свободен. Повече информация тук.

Въртящата се сграда (Turning Torso) и скейт паркът Stapelbäddsparken - Turning torso е най-високият небостъргач на скандинавския полуостров, но не впечатлява само с това. Направен е така, че тялото му постепенно се извива на 90 градуса от основата до върха. Той се вижда от почти всяка точка на града и е лесен ориентир за изгубилите се. Сградата се намира на западното пристанище, което само по себе си е една от забележителностите на града. Съвсем близо до нея е скейт паркът. Той е мечтата на всеки скейтър, байкър или катерач – на цели 2000 квадратни метра се простират рампи, джъмпове, стълби, фънбокс за скейтборд и bmx, стена и истински каменни блокове за катерене. Ако пък не сте по екстремните спортове, а по-скоро си падате по екстремни хора, то това е правилното място. Повече информация тук.

Църквата „Сант Петри“ - Това е най-старата сграда в Малмьо, датираща от 14-и век. Любителите на средновековна архитектура ще останат очаровани от външния вид на църквата, както и от красивия интериор, украсен със старинни стенописи и икони. За посетителите има и изненада – на входа ще ви посрещнат с безплатно кафе или чай. Църквата е отворена ежедневно, а входът е свободен. Но ако решите да си запалите свещичка, трябва да си я купите. Повече информация тук.

Имението Катринеторп (Katrinetorp- Красивото имение в покрайнините на града ще ви пренесе в света на шведската аристокрация от края на 19-и и началото на 20-и век. Английски парк, изпълнен с аромат на рози, лятна кухня, антикварен магазин и огромно лозе са само част от нещата, които може да видите. Разгледайте експозициите или просто поседете в двора или в уютния ресторант, като се насладите на атмосферата. Имението е отворено целогодишно, но часовете варират според сезона. Входът е свободен, ако не е ден на пазар или някое специално събитие. Препоръчително е да отидете на обиколка с гид, за да разберете повече за скритите тайни на Катринеторп. Повече информация тук.

Старият град (Gamla Staden) - Старият град е живописен квартал в сърцето на Малмьо, заобиколен от красив канал и трите най-централни площада в града: Stortorget, Lilla Torg и Gustav Adolfs Torg. Тук се намира и замъкът на Малмьо.

Площад Лила (Lilla Torg)/Малкият площад - Най-централният от площадите в Стария град, Лила е сърцето на Малмьо, основно място за срещи и забавления, кипящо от живот. Площадът предлага едни от най-добрите кафенета, ресторанти и нощни клубове в Малмьо и се намира само на пет минути от централната гара. Повече информация тук.

Малмьо Лайв - Това е люлка на културата в града. От концертни и конферентни зали до апартаменти, офиси, хотел и ресторант, мястото предлага свят на социализация, култура и изкуство, затворен между стъклените стени на една от най-новите и красиви сгради в Малмьо. Повече информация тук.

Площад Мьолевон (Möllevångstorget) - Това е най-добрият пример за шареното културно разнообразие на града – тук може да намерите храни, напитки и забавления за всеки вкус и настроение от всички части на света. Без значение е дали ще се отбиете в местен ресторант или ще си купите нещо свежо от търговците на пазара или от малките магазинчета. Наблизо пък се намират шоколадената фабрика и пивоварната.

Търговски център Emporia - Ако обичате шопинга или просто времето навън не е подходящо за разходка, Emporia има какво да ви предложи. Тук може да откриете всичко от мода до интериорен дизайн, на най-различни търговски марки и, разбира се, цени. Може и просто да поседите с чаша кафе в ръка или да хапнете нещо набързо. Както във всеки друг себеуважаващ се мол. Търговският център е отворен ежедневно, от 10 ч. сутринта до 8 ч. вечерта. Паркингът е безплатен за два часа престой, ако си закупите нещо от магазина за хранителни стоки. До мола може да се стигне директно с влак или автобус номер 8 (слезте на последната спирка). Повече информация тук.

Транспорт

Автобус - Всички автобусни маршрути минават през центъра на Малмьо (спирка Malmö C) и площад Gustav Adolf. В автобуса не може да се плати кеш, но може да си изтеглите приложението на Skånetrafiken за смартфон, чрез което да платите с карта. Има възможност и да си закупите от туристическия офис билет за 24 или 72 часа, който струва съответно 65/165 шведски крони. Цената на единичен билет е 22 крони. Попитайте за специалните карти с намаление за пътуване в региона.

Влак - Малмьо има изключително удобна ЖП инфраструктура и до по-отдалечените места се стига най-бързо с влак. Проучете разписанието на влаковете и не забравяйте да си купите билет преди да се качите на влака. Билетите за влак важат и за автобус (и обратно).

Такси - Таксито не е най-евтиният транспорт в Швеция, но пък понякога се налага. Повечето компании имат фиксирани цени, но все пак не се качвайте в колата преди да попитате колко ще ви струва.

Велосипед - Както повечето скандинавски градове, Малмьо е изключително удобен за придвижване с колело. Разстоянията не са големи, велоалеите са общо взето навсякъде, теренът е равен, а хората имат достатъчна велокултура, за да не изскачат неочаквано пред вас, докато сте в движение. Доста хотели в града предлагат велосипеди под наем. Иначе винаги можете да си наемете колело от Cykelkliniken или от някой магазин за велосипеди само за 120 крони на ден. Попитайте и за специалните карти на града за велосипедисти.

Пеш - Както вече споменахме, разстоянията са малки, а и какъв по-добър начин да опознаете истинската същност на града, от това да се изгубите по малките улички и сами да откриете тайните му?

Самолет - В зависимост от сезона за Малмьо могат да се намерят сравнително евтини самолетни билети от София. Друг вариант е да пътувате със самолет до Копенхаген и оттам да си хванете влак за Малмьо през моста Йоресун.

33013  33019

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин