Биертан – румънският град само с един развод - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Биертан – румънският град само с един развод
Автор: Peika.bg
Биертан – румънският град само с един развод
Снимка: flick/David Stanley

На пръв поглед Биертан изглежда като типичното провинциално градче – живописно и застинало в миналото селище в Трансилвания. 

Най-голямата му забележителност е черквата, която има цели 9 укрепени бойни кули –  извисяващи се над останалия пейзаж. Тя е построена през 15-и век и е обявена за обект от Световното културно наследство, но това не е най-любопитният факт около нея.

Между солидните зидове в двора ѝ има малко помещение, не по-голямо от долап. То има специална и доста необичайна функция. В продължение на повече от 300 години съществува практиката епископът на Биертран да затваря в него семейните двойки, чийто брак куца.

Съпрузите били заключвани вътре за период до 6 седмици, през които трябвало да изгладят отношенията си и да избегнат развода. Този принудителен карцер може да звучи като кошмар на съвременния човек, но историята доказва, че за времето си той е бил ефикасен.

Така откакто съществува пристройката към храма, за период от цeли три века в Биертан има само един развод. Въпросното помещение има нисък таван и дебели стени, а обзавеждането се състои единствено от маса, скрин и легло, което е толкова малко, че прилича на детско.

Докато съпрузите се опитват да разрешат проблемите си, те са принудени да споделят вещите в помещението. Разполагат само с една обща възглавница, една обща завивка и един общ стол. През целия си престой вътре трябва да правят компромиси един с друг и да делят всичко.

Сигурно се питате какво налага този необичаен подход за разрешаване на семейните конфликти. Е, основната религия в Биертан е лутеранството и както всяко течение в християнството - и то се стреми да контролира по-голямата част от живота на хората. В миналото разводът не е бил категорично забранен, но се е решавал според преценка на обстоятелствата. Пример за това кога може да се разтрогне бракът е, ако има изневяра например. Въпреки това общността държала семейството да направи всичко възможно да разреши конфликтите си, a от престоя му в специалното помещение се разбира дали то ще преодолее различията си или ще се раздели окончателно. 

Според законите в градчето, ако мъж се развел веднъж, то той плащал половината от печалбата си на женатаАко обаче се развел втори път - втората съпруга няма право да получи нищо.

В момента, разбира се, малкото помещение с причудлива функция е превърнато в музей.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин