Синая - румънската перла в Карпатите - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Синая - румънската перла в Карпатите
Автор: Peika.bg
Синая - румънската перла в Карпатите

Синая е едно вълшебно място в Румъния, което ще очарова туристите, както през лятото, така и през зимата. Синая се намира на 44 километра от Брашов в долината Прахова, в полите на планините Бучеджи.

Приказното градче е наречено на манастир, който е построен от местен благородник, след неговото поклонническо пътешествие до планината Синай в Египет.

Красотата на района е толкова пленителна, че туристическия потенциал е забелязан още в средата на 19-и век.

38897

За първи път Синая е споменат като планински курорт през 1869 г., когато там е построен първият хотел. Мястото привлича и вниманието на румънския крал Карол I, който строи там замъка Пелеш и той се превръща в негова лятна резиденция до абдикацията на монарха след Втората световна война. Днес в района все още могат да се видят множество грандиозни летни къщи от този период.

38903

Синая привлича голям брой туристи през времето, защото природата там наистина е уникална, а курортът е еднакво привлекателен през цялата година. Климатът на района е суб-алпийски с прохладни лета и средна температура от 15 градуса през топлите месеци. Тогава има отлични условия за пешеходен туризъм, заради разнообразната мрежа от пътеки, както и за планинско колоездене, защото планините Бучеджи имат дълго плато, а лифтовете там качват и колела. Катерачите също биха се почувствали като у дома си, особено в района на Костила на 30 минути пеша от град Бустени, който пък е на 10 минути с кола от Синая.

38900

Зимите в Синая са меки, но снежни, със средна температура от – 4 градуса. Многобройните писти и мрежата от лифтове създават отлични условия за практикуване на зимни спортове. Пистите в планината са на 2000 м. височина и са разположени на двата й склона. По-впечатляващите са откъм града, а освен установените трасета, има отлични възможности за извънпистово каране. На западния склон на планината е страхотната Слънчева долина, която е подходяща за начинаещи скиори и сноубордисти. В тази местност хижата Дорулуй е подходяща начална точка за пешеходен туризъм или ски. От нея може да се тръгне към връх Дорулуй, а туристическите маршрути продължават към Вантурис на юг, Болбочи на запад и Блана-Лаптичи на север. Освен всичко останало, Синая разполага и с писта за бобслей.

38898

Манастирът

Освен природни забележителности, Синая може да изненада посетителите си и с други атракции. Манастирът Синая е построен през 1695 г. и днес в него могат да бъдат разгледани икони, ценни книги, грънчарски и порцеланови изделия от 16-19 в. Хубавото е, че манастирът още функционира като такъв, а местните монаси са много гостоприемни. Вероятно най-ярката дестинация на Синая е замъкът Пелеш, построен в долината Пелеш през 1883 г. Замъкът е считан за един от най-красивите в Европа и през 1914 г. е превърнат в музей. По време на комунистическия режим в Румъния той е затворен за посетители, но в наши дни Пелеш е задължителна дестинация.

38902

Замъкът

В Синая има и два интересни музея – единият е посветен на творчеството на известния румънски композитор Джордже Енеску и се намира в неговата Вила Луминис, а другият е музеят „Бучеджи“, в който можете да разберете повече за флората и фауната в планината.

38899

Замъкът отвътре

Друга интересна забележителност в околността са скалите Бабеле (Старите дами).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин