Бирмингам - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бирмингам - забележителности за един уикенд
Автор: Мария Захариева

От няколко месеца пътуващите хора имат възможност да летят директно от София до нова дестинация, а именно – Бирмингам. Ще си кажете: „Там пък какво ще търсим?”

Ако и вие обичате ловките самолетни комбинации (благодарение на които увеличавате бюджета за хапка-пийка или за следващата разходка), то има шанс да се озовете в Бирмингам с няколко свободни часа (или ден-два) между полетите. Ето няколко идеи как може да ги уплътните.

В нашия случай, пристигнахме вечерта и си бяхме предвидили около 24 часа до следващия полет. Нощувката ни беше в т.нар. Бижутерски квартал (Jewellery Quarter), който сам по себе си е забележителност със своите повече от 200 исторически сгради и една от най-високите концентрации на бижутери в Европа.

42477

Ако зяпането на архитектура (от времето на някоя английска прабаба) и лъскави дрънкулки не ви е достатъчно, може да посетите Музея на Бижутерския квартал (Museum of the Jewellery Quarter).

42479

Някога той е бил съвсем истинска работилница за бижута, но един ден собствениците решили да се пенсионират и просто врътнали ключа. Оставяйки разхвърляни инструменти по масите, работни дрехи по закачалките, чаши чай и буркани конфитюр по полиците. И създавайки една капсула на времето, която днес разказва историята на квартала и на ювелирния занаят в Бирмингам. Обиколката на музея отнема около час-час и половина, затова решаваме да я оставим за следващия път и се отправяме към централната част и площад Виктория (Victoria Square).

42478

Освен че е приятно място да се помотаете, там се намират сградите на Кметството (Town Hall) и Градския съвет (Council House), а пътем може да надникнете набързо в катедралата Свети Филип (St.Philip’s Cathedral) или да се порадвате на зеленината в парка около нея. От площад Виктория се озовавате директно на площад Чембърлейн (Chamberlain Square). През май 2016 г. по-голямата му част беше затворена, заради събарянето на старата сграда на Бирмингамската централна библиотека.

Бърз поглед през загражденията и продължаваме към площад Сентенъри (Centenery Square) и новата библиотека на Бирмингам (The Library of Birmingham). Модерната сграда, отворила врати през 2013 г., е най-голямата обществена библиотека във Великобритания и най-голямото обществено културно пространство в Европа. Порадвайте се на красивите декоративни мотиви отвън, а после влезте, яхнете ескалаторите и поскитайте по етажите сред безкрайните лавици с книги. За финал си подарете изглед отвисоко към Бирмингам от двете панорамни тераси с градини – Терасата на откритията (Discovery Terrace, 3-ти етаж) или Тайната градина (The Secret Garden, 7-и етаж). Ако проявявате интерес, тук може да се осведомите какви са временните експозиции/събития в момента – и току-виж се оказало, че има изложба на любимия ви фотограф например.

42482

А на излизане от библиотеката, ако случайността е с вас, може да ви прекъсне българска реч. И един почти бивш морски вълк любезно да ви съпроводи до мястото, откъдето да се поглезите с разходка с лодка по каналите на Бирмингам (цена за възрастни £4/8, съответно с по-малка/по-голяма лодка за около половин/един час). Междувременно, вашият импровизиран гид ви разказва как каналите са построени с цел транспорт на въглища и стоки и по тях се е стигало до различни точки в почти цялата страна. Тъй като много от тези водни пътища се пресичали в града, доста производители се установили тук и Бирмингам получил прозвището „Градът на хилядата предприятия” (The City of a Thousand Trades).

42481

42474

Разделяме се със сънародника на мостчето между спирката на лодките и „една от трите най-добри кръчми в квартала” - Малцовата къща или Дъ Молт Хаус (The Malt House). Има малко повече от час до тръгването на следващото „корабче”. Тъкмо време за бърза разходка по кея (под незнайно как изгрялото слънце в това иначе дъждовно царство) и още по-бърза бира с обяд в кръчмата. Вече на лодката, може да помолите да ви посочат кулите Перътс Фоли (Perrott's Folly) и Еджбастън уотъруъркс тауър (Edgbaston Waterworks Tower), които може би са вдъхновили Толкин за онези „Двете кули” от „Властелина на пръстените”. След половин-един час каналоплаване сме обратно на стартовата позиция. ½ от групата атакува Аквариума (National Sea Life Centre). Другата ½ пресича канала, спринтирайки между капките дъжд и акостира обратно в кръчмата. За бавна бира с изглед към Старото кръгово кръстовище (Old Turn Junction, за канали говорим все още) и „новата” Баркликард Арена (Barclaycard Arena, модерна зала за концерти и други културни масовки).

42476

А после - събираме багажа и газ към летището!

P.S. Ако ви се намира още време (или не сме ви грабнали с досегашните идеи), ето и някои неща, които сме си нахвърляли за следващия ни престой в Бирмингам:

- Кедбъри Уърлд (Cadbury World) – специално за феновете на Уили Уонка - обиколка в действаща шоколадова фабрика;

- Завода на Ягуар (Jaguar’s Assembly Plant) – да погледаме как разни космически технологии сглобяват прословутите возила;

- Вила Парк (Villa Park) – за футболните фенове – няма да обясняваме. За останалите – стадионът на Астън Вила;

- Къщата и градините Уинтърборн (Winterbourne House & Gardens) – за разходка из ботаническата градина на Бирмингамския университет;

- комедийна или музикална вечер в клуб Глий (The Glee) – за зареждаща доза английски хумор или изпълнения на живо на някоя нова Адел. Гласовитата дама се е изявявала там преди да почне да пълни стадиони;

- Британския музей за ретро автомобили (British Motor Museum/Heritage motor museum) – леко извънградска разходка до най-голямата в света колекция на британски ретро автомобили;

42475

- концерт в Баркликард Арена – ако програмата позволява;

- да повторим библиотеката;

- да потретим кръчмата. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин