Бистришкият водопад – красота и спокойствие в полите на Рила - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бистришкият водопад – красота и спокойствие в полите на Рила
Автор: Вероника Иванова
Бистришкият водопад – красота и спокойствие в полите на Рила
Снимка: watterfallsbg.info

На територията на Национален парк Рила се намират много от известните водопади в България.

Там може да бъде видян и един не толкова популярен водопад, който, обаче, не отстъпва по нищо на останалите. Става въпрос именно за Бистришкия водопад, разположен в северозападните части на планината, върху склонове, намиращи се на няколко километра над село Бистрица (недалеч от Дупница).

Въпреки че мястото не е особено известно, то може да се окаже истинска находка за онези, които търсят спокойствие и уединение. Що се отнася до самият водопад, това което прави впечатление е, че водите му са изключително буйни през всички сезони – през лятото черпи мощ от обилните валежи (характерни за планинските райони), а през зимата – от топящите се снегове. Височината, от която се спуска водната струя е 35 метра, като характерно за него е, че водите му не се спускат право надолу, а имат няколко стъпала (каскади). Тези стъпала го правят да изглежда по-малък, но пък хубавото е, че можете да се приближите до него без да се притеснявате от подхлъзване.

Бистришкият водопад – красота и спокойствие в полите на Рила
Снимка: watterfallsbg.info

Мястото около водопада е с гъста растителност, състояща се от широколистни гори – дори има възникнали множество легенди, свързани със присъствието на самодиви и горски духове тук. Именно заради тези легенди се смята, че не е добре човек да замръква в този район. Местността е известна с богатото си разнообразие на различни видове растения и животни. Макар че животните обикновено се плашат от човешкото присъствие и се крият навътре в гората, все пак имайте предвид, че може да видите едри хищници като мечки и вълци.

Надморската височина на Бистришкия водопад е над 1 200 метра, а най-добрият месец да го посетите е юли, тъй като тогава в планината времето е приятно и разходката сред природата определено ще е едно незабравимо изживяване.

Да стигнете до това чудно място не е толкова трудно, но все пак имайте предвид, че ще се наложи да повървите няколко километра по пътека, извиваща се над село Бистрица. Самото село пък е леснодостъпно през град Дупница.

Бистришкият водопад – красота и спокойствие в полите на Рила
Снимка: watterfallsbg.info

Ето и малко по-подробно описание на маршрута:

След като влезете в Дупница трябва да пропуснете първата отбивка – за Паничище и Седемте рилски езера и да хванете следващата голяма отбивка вляво за парк Рила. Пътят минава през Дупнишкият квартал Бистрица, който трябва да подминете, като на следващото кръгово кръстовище се вижда указателна стрелка за селото, което е на около 2-3 км. оттам.

Началото на същинското пътешествие е от югоизточният край на село Бистрица (което е на около 75 км. от София). В селото няма указателни табели, но за ориентир може да ви послужи църквата, чийто купол се вижда отдалеч. Минава се от лявата ѝ страна и се продължава направо, докато се стигне до един сравнително голям  за мащабите на селото паркинг. От този паркинг започва и пътеката за Бистришкия водопад. Тя представлява черен коларски път, който криволичи из красивата клисура на река Бистришка. Пътят до водопада отнема около  час и петдесет минути в едната посока, като пътеката продължава още нагоре и стига до природният феномен Морени.

Бистришкият водопад – красота и спокойствие в полите на Рила
Снимка: watterfallsbg.info

За финал ще споменем един любопитен факт: има софийско село, носещо също името Бистрица, където се намира водопад, известен като Бистришкият водопад. Интересно е, че има и трето съвпадение – местностите, в които се намират и двата водопада са известни с името Самоковище.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин