Битката на кралиците крави в Швейцария - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Битката на кралиците крави в Швейцария
Автор: Елена Исаева
Битката на кралиците крави в Швейцария
Снимка: Елена Исаева

Швейцария е една от най-красивите и посещавани европейски дестинации. Страната привлича туристи със световно известните си ски курорти, както и с красивите си природни дадености. Целогодишно милиони пътешественици се отправят към централна Европа, за да се насладят на красивите швейцарски зимни курорти, които са изключително привлекателни не само през зимата, но и през лятото, когато поляните са покрити със зелена премяна, по тучните ливади пасат многобройни стада от крави, навсякъде цъфтят уханни цветя, а всяка тераса и прозорец на типичните швейцарски къщи са превърнати в малки цветни градини.

На тази малка по територия площ има изобилие от езера, реки, планински върхове и долини, отвсякъде алпийските пейзажи омагьосват със спиращите дъха гледки. Швейцария има богата история и култура, наред с географските красоти, тук можете да видите многобройни исторически забележителности. Тук е построена и най – високата железница за цяла Европа, която се изкачва до забележителните 3 454 метра надморска височина, така нареченият Top of Europe, където е построена и научна обсерватория. На швейцарска територия в Алпите се намира и най – дългият ледник Алек, който е огромен източник и резервоар на чиста питейна вода, поради което е под защитата на ЮНЕСКО.

Битката на кралиците крави в Швейцария
Снимка: Елена Исаева

Швейцария има една от най – развитите и стабилни  икономики в цял свят. Добре развити са също и земеделието, селското стопанство и фермерството, което се дължи на благоприятното разположение на страната. Голяма почит се отдава на отглеждането на крави. Неслучайно се провеждат и различни събития с участие и посвещаване на кравите.

Битката на кралиците крави в Швейцария
Снимка: Елена Исаева

Всеки октомври в град Мартини, кантон Вале се провежда Битката на кралиците. Град Мартини е с древен произход, споменат е в хроники, разказващи за победата на Юлий Цезар над келтите през 57 г. преди Христа. В града се намира древен римски амфитеатър, останал от славните цезарови времена, където стотици швейцарски фермери се явяват на финала на Битката на кралиците, представяйки най – опаките швейцарски крави. Това са вече доказали се шампионки – кралици, победителки в редица селски и регионални междуфермерски състезания. Традицията е започната през 1923 г., като е превърната в един от любимите спортове на швейцарците. За целта рогата на кравите леко се затъпяват, за да не се нараняват, и всъщност битката се състои в това да се сплашва опонента с агресивно преживяне и заплашителни погледи или силно мучене. Състезанието е превърнто в атракция, особено ценена и очаквана ежегодно от запалени фермери, собственици на кравите, състезателки.

Битката на кралиците крави в Швейцария
Снимка: Елена Исаева

Определено си заслужава да посетите този празник, защото няма друг такъв.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин