7 швейцарски града, които не са за изпускане - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 швейцарски града, които не са за изпускане
Автор: Вероника Иванова
7 швейцарски града, които не са за изпускане

Швейцария е страна с приказно красива природа, която неслучайно привлича посетители от всички точки на света.

Освен, че тук може да посетите някои от най-известните зимни курорти в света, страната предлага и други интересни забавления. Забележителната ѝ архитектура е само допълнение към всичко останало, с което тя ни очарова.

 А ето и кои са градовете, които на всяка цена трябва да посетите, в случай че решите да пътешествате из Швейцария:

1. Лозана

Лозана е част от швейцарската ривиера и е известна като дом на Международния олимпийски комитет. Освен това е втория по големина град, разположен на Женевското езеро, като оттук може да стигнете до някои от най-добрите ски писти и ски курорти в света. Лозана се намира във френскоговорящата част на страната, а сред най-големите ѝ забележителности са известната катедрала, както и обширните пазари на открито. Любопитен факт е, че именно Лозана е бил любимо място на велики писатели като Лорд Байрон и Ърнест Хемингуей.

7 швейцарски града, които не са за изпускане

2. Женева

Женева е  град, известен с множеството международни организации, помещаващи се на територията му  – европейската централа на ООН и комитетът на Червения кръст са сред тях. Мястото е известно също и с многото си зелени площи, поради което е наричано “Градът на парковете”, а от архитектурните забележителности най-голямо внимание заслужава катедралата “Сен Пиер”. Градът има добри условия за каране на колело, а разходката с лодка по Женевското езеро със сигурност ще ви остави незабравими спомени.

7 швейцарски града, които не са за изпускане

3. Цюрих

Цюрих е най-големият град в страната, и като такъв не е изненадващо, че предлага на посетителите си богата културна програма – само музеите тук са около 50 на брой, а арт-галериите са двойно повече. Едно от развлеченията, които може да опитате тук е разходка с корабче по Цюрихското езеро, а също и разходка в планината. Сред нещата, които на всяка цена трябва да видите е Швейцарския национален музей, който се помещава в красив замък и представя швейцарското културно наследство.

7 швейцарски града, които не са за изпускане

4. Регионът Юнгфрау

Този регион обединява в себе си 4 швейцарски града – Гринденвалд, Мюрен, Лаутербрунен и Венген, и е едно от най-красивите места в страната. Мястото е подходящо за туризъм през цялата година, като само до преди два века тук са се разхождали само най-опитните планинари, тъй като теренът бил труднопроходим. В наши дни, за щастие, поради прокарването на жп линии и доброто поддържане на туристически пътеки, Юнгфрау е достъпен за все повече туристи.

7 швейцарски града, които не са за изпускане

5. Лугано

Градът е разположен на брега на едноименното езеро, в италианоговорящата част на страната и е известен още като “Монте Карло на Швейцария”. Климатът тук е приятен, а сред забележителностите му са трите катедрали, двете библиотеки и няколкото музея. Любопитен факт е, че всяка година през лятото в града се провежда международен фестивал на класическата музика.

7 швейцарски града, които не са за изпускане

6. Люцерн

Този град основателно е смятан от мнозина за един от най-красивите в света. Разположен на брега на Фирвалдщетското езеро, в Централна Швейцария, в него могат да бъдат видени атракции като моста Капелбрюке и Водната кула – тези два обекта са най-фотографираните в страната. Друга интересна забележителност е “Умиращият лъв”, който представлява издълбан в камък монумент, създаден в чест на швейцарските гвардейци, загинали през 1792 г. във Франция.

7 швейцарски града, които не са за изпускане

7. Берн

В този град най-известната забележителност е часовниковата  кула Цайтглоке, като интересното при нея са движещите се кукли. Други интересни обекти са Готическата катедрала, намираща се в стария град, а също и кметството. Любопитен факт е, че мечката е символ на града и изображението ѝ е включено както в герба, така и в печата на Берн. Многобройните магазини, разположени по главната улица в старата част на града, са само допълнение към всичко останало.

7 швейцарски града, които не са за изпускане

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин