Можете да посетите най-големия телескоп на планетата безплатно - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Можете да посетите най-големия телескоп на планетата безплатно
Автор: Peika.bg
Можете да посетите най-големия телескоп на планетата безплатно

Ако сте сред почитателите на нетипичните забележителности и науката, то следващите редове със сигурност ще ви заинтригуват. 

Нека ви отведем до най-големия радиотелескоп на планетата, които със сигурност ще заинтригува любителите на физиката и астрономията. 

Става въпрос за телескопа FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope). Той се намира в Северен Китай и едно от най-големите технически постижения на човечеството към днешна дата. Той е с ширина от 500 м в диаметър и е последна дума на техниката (за да си го представите – площта му се равнява на 30 футболни игрища). Телескопът е завършен през 2016 г., а изграждането му възлиза на 180 млн. долара. Една от основните му задачи е да търси признаци на извънземен живот.

Това е едно наистина смайващо здание, което е впечатляващо както отвътре, така и отвън, а правителството на Китай е взело решение да организира туристически обиколки из FAST напълно безплатно. За да посетят телескопа туристите трябва да се запишат предварително и да платят около 6 долара за придвижване с автобус от сборната точка до входа на зданието.

Единственото нещо, което се изисква от туристите е те да пристигат без каквито и да електронни устройства, тъй като в радиус от 5 км от телескопа е въведена зона на пълна мрежова и електронна „тишина“, за да не могат мобилните устройства и комуникации да възпрепятстват нормалната му работа. За де не оставят посетителите без връзка, специално за целта в района са монтирани телефонни кабини. Има и ограничение за максимум 2000 посетители на ден.

Телескопът отваря врати през 2017 г. и според данни на китайските власти той е бил посетен от 10 млн. туристи, които са донесли над 1 млрд. долара приходи, в пъти повече, отколкото преди построяването на телескопа. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин