Боян Николов: 1000 км соло с каяк в Гърция - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Боян Николов: 1000 км соло с каяк в Гърция
Автор: Мария Ангелова

Какво е да плаваш соло с каяк близо 1000 км в открито море? Това може да каже само българският каякар Боян Николов, който в продължение на месец измина по вода разстоянието от Атина до Игуменица. Неговото пътешествие се нарича Odysseus Journey, а маршрутът на Боян е част от пътя, който според легендата Одисей изминава на връщане към родния си остров Итака.

Бързаме да разпитаме Боян за приключението няколко дни след завръщането му.

- Кое беше най-голямото предизвикателство по време на едномесечното плаване?

- Най-голямото предизвикателство е да се поддържаш мотивиран. Докато гребеш имаш доста време за размисъл. И след като планирам всичко, започва да се прокрадват въпросите: "Защо?", "Трябваше ли?", "Каква е тая глупост сега?" и т.н. Когато намериш причина и си убеден в това, което правиш, физическите несгоди остават на заден план.


- На това пътешествие си зависел само от себе си. Какво става, ако нещо се обърка?

- „Нещо се обърка” при такъв род плаване обикновено означава силен и неподходящ вятър, който ти пречи да излезеш на сушата. Възможно е дори да бъдеш отнесен в открито море за неизвестно време. Това означава много часове, прекарани в лодката и тежко гребане. Или преобръщане. Естествено, аз владея „ескимоското преобръщане”, но с 30 кг багаж във и върху каяка, не мога да гарантирам, че ще се получи на 100%. В този случай единственият вариант е да се качиш обратно в лодката и да извадиш водата от нея. Но при температура на водата 15-16 градуса, не разполагаш с много време за това.

- С какво е по-различно карането на каяк в река и в открито море?

- Карането на каяк в бързи води е много по-динамично. В реката препятствията и опасностите се появяват пред теб обикновено рязко и също така внезапно отминават. Напрегнатите моменти приключват за няколоко десетки секунди, като след това идва по-лек участък. Следва почивка и така до следващия бързей.

Карането на каяк в открито море - например, между два острова на 30-40 км един от друг, е също много рисковано, но опасността се появява бавно и има развитие. Расте, докато не акостираш на отсрещния бряг. Каякът е изключително лек и се влияе много от вятъра. Може да е тихо, когато тръгнеш от единия остров, но плаването на такова разстояние продължава 4-5 часа и никой не може да каже, че няма да започне да духа силен вятър през това време. Тук правя и уточнението, че прогнозите често са неточни за силата и посоката на вятъра. Така че, докато гребеш и се отдалечаваш от единия бряг, възможностите ти за връщане все повече намаляват. Стигаш до момента, в който единственият вариант да излезеш на суша, е да стигнеш отсрещния бряг. Към това се прибавя и натрупаната умора. Ако задуха дори слаб насрещен вятър, ситуацията загрубява. Карането покрай брега също може да е опасно – поради непредсказуемостта на вятъра или наличието на скалист бряг, при който няма възможности за излизане.

- Не е ли скучно да се пътува толкова време соло?

- За мен не е скучно. Срещнах много хора по пътя: козари, рибари, пътешественици..., с които си говорех. Понякога всеки говореше на собствения си език, но пак имаше общуване и разбиране. Това никак не е скучно, нали?!

- Може ли да се каже, че изминалият месец те е променил?

- Всяко пътешествие те променя по малко - разширява мирогледа ти. Изминалият месец ме убеди, че съм способен да реализирам плаване от такъв мащаб. Разбрах, че мога да го направя, защото при тръгването все още не го знаех. Владееше ме само силно желание да опитам.

- Без какво никога не тръгваш на път?

- Определено никога не тръгвам без карта.

- Кое е следващото предизвикателство?

- Вдъхновен от предизвикателството „Odysseus Journey“, вече се оформят нови планове. Планове за по-голямо, по-различно пътешествие с каяк.

- Къде е пейката с най-хубавата гледка?

- Няма най-хубава гледка. По време на това пътуване видях много красиви и спокойни пейзажи, както и страшни, животозастрашаващи - в случай на лошо време. Те също бяха красиви. Навсякъде е различно и това е хубаво.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Krum Tonev , 13.06.2013 | 14:28
:))) авантюристичен дух,как да се побърка, познай колко е бил ангажиран с пътуването си
Krasimira Jekova, 12.06.2013 | 11:12
чудно ми е как не се побърква сам
Абонирайте се за нашия бюлетин