Браганса - центърът на последната португалска кралска династия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Браганса - центърът на последната португалска кралска династия
Автор: Елена Исаева

Португалският град Браганса се намира в окръг Браганса, Североизточна Португалия. През Средновековието градът е бил и главен град на едноименото херцогство, тук е бил и центърът на последната кралска династия, управлявала страната в периода от 1640 г. до 1910 г., откъдето идва и името на населеното място. Градът се състои от две части – горна, където е старият исторически град и долен град, разположен по бреговете на река Fervenca.

Градът има вековна история, като в годините са запазени и някои замъци, както и крепостните стени. Хората тук са изключително реглигиозни. За всеки религиозен празник се организират пищни празненства, започващи с литургия и винаги завършващи с празнични шествия по улиците на града, носейки и статуи на почитаните светци. Всички се включват в тези празненства, има много танци, музика и всякакви забави, разбира се не липсват и фойерверките. Попаднете ли на това мято по време на такъв празник, със сигурност ще усетите типичната атмсфера на Браганса и неминуемо ще ви се прииска да се слеете с празнуващите.

Браганса - центърът на последната португалска кралска династия
Снимка: Елена Исаева

Градът е запазил своето културно – историческо наследство. Една от най – големите, а може би и основна забележителност тук е Замъкът на Браганса, който със своята внушителна квадратна кула се забелязва отдалече. Построена е през 1187 г. от крал Санчо I. В продължение на около 200 години е била преустроявана и достроявана. При управленио на династията Браганса, крепостта е използвана като семеен замък. Днес в сградата е поместен Военният музей, създаден през 1929 г. От замъка се открива невероятна гледка към града.

Не по – малко интересна е и сградата Munitisipalis Domus, датираща от римската епоха и използвана в миналото за граждански съд, където са били решавани възникналите спорове за земя между търговци и собственици. Това е една от малкото добре запазени сгради от римско време в цяла Португалия.

Църквата Сан Висенте също си заслужава да бъде посетена. Тя датира от XIII век и в нея са съхранени ценни вещи и позлатени произведения на изкуството от XVII век. Тук са се венчали крал дон Педро и Инес де Кастро.

В града не лиспват и музеи. Ако сте ценители на историята и археологията, то Историческият музей е за вас. Тук ще намерите много ценни археологически разкопки и артефакти, разкриващи живота и историята на града през миналите епохи.

Браганса - центърът на последната португалска кралска династия
Снимка: Елена Исаева

Интересна е сградата Domus Municipalis, за която няма сведения за построяването и, както и до днес не е изяснено за какво точно е ползвана.

Цитаделата, опасваща града датира от 1130 г. В нея са разположени и музеят на маските, работилницата на местните занаятчии, както и няколко ресторанта и кафетерии.

В долния град се намира бившия епископски дворец. Тук се съхраняват монети, археологически находки, военни фигури и други.

Само на около 3 км от Браганса се намира Бенедиктинският манастир, където може да се настаняват поклонниците, тръгнали по пътя на Сейнт Джеймс.

В града е създаден образователен музей за деца на мястото на водна мелница и водно електрическа централа на река Fervenca. Тук на децата се предлагат интерактивни образователни игри и се дискутират въпроси за вятърната енергия, околната среда и рециклирането.

Браганса е древен исторически град, с красива заобикаляща го природа. Макар и не много популярна туристическа дестинация, той си заслужава да бъде видян. Може би най – подходящо е в по – топлите месеци, когато навсякъде около града е зелено и разхождайки се, ще се налсадите на уникалната природа, като можете да посетите и някое от околните села, за да се запознаете с обичаите и живота на местните.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин