Брюксел през погледа на един местен - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Брюксел през погледа на един местен

Николай е стажант в Европейската комисия в Брюксел, Главна дирекция "Заетост". Живял е в Брюксел "на две вълни" – за една година между 2010 и 2011 г. и отново, от септември 2012 г.

Първото място, на което ще ви заведа в Брюксел е... малкото пикаещо момченце, символ на Брюксел и познато като "Манекен Пис". Ще ви заведа там не защото сте ми на гости и е известно из цял свят, а заради прекрасните (и евтини) гофрети, които правят около него. Върху тях се поставя невъобразимо количество течен шоколад, сметана, плодове, карамел и още от всичко това.

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам в... парка пред Кралския дворец, познат още като Брюкселски парк. Спокоен парк в самото сърце на града, с потресаващо много хора по тревата, когато е слънчево времето. Макар че се намира между улици с доста трафик, в парка е тихо и ако имате късмет за някоя пейка, можете спокойно да обядвате къс франзела с френски сирена.

Ако дойдете в Брюксел, задължително се снимайте с... бирата, която ще пробвате. Тук това си е атракцията - отиваш в баровете и поръчваш различни бири (общо над 600 различни бири има в Белгия!), които си вървят със съответните чаши. Тъй като няма къде другаде да ги пробвате, поне си вземете снимка за спомен =) Не забравяйте да се щракнете и с Манекен Пис (особено ако е облечен), защото все едно сте били в Рим без да видите Папата.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... едно от двете: 1. Шоколадът – в Белгия е нито толкова сладък като швейцарския, нито пък горчив като френския. 2. Прословутите белгийски пържени картофки. Тайната е в самото им пържене, а сосовете към тях са задължително условие, не по-малко важно от бирата. Добавяме и мидите, които се приемат за национална гордост.

За да избягам от ежедневието, отивам в... най-хубавото на Брюксел – има бързи влакове във всички посоки! Най-приятни са малките градчета като Льовен и Мехелен, които са на 20 минути с удобните влакове и билет в двете посоки 10 евро. Най-много пътуващи има през почивните дни, когато и цените на билетите са с 50% намаление за всички. А, и Париж е само на час и половина с влак, както и Амстердам.

Жителите на Брюксел никога не биха... се върнали да живеят в центъра на Брюксел. Истинските жители масово живеят в покрайнините на града или извън него, докато придошлите чужденци все по-често избират жилища недалеч от центъра или Европейския квартал.

Можеш да познаеш, че някой е от Брюксел по... това, че не обича тълпите от придошли от чужбина работници и твърдо си държи на брюкселския тип гофрети (различават се от тези от Лиеж по формата си).

Малко хора знаят, че... Преди години в Брюксел е бил много по-разпространен фламандският език. Но с разширяването на институциите и организациите френският придобива много по-голяма популярност и така до наши дни. А, и че има дни, в които в Брюксел не вали. Времето наистина се променя често, но дъждовете не са постоянни, така че слънце не липсва.

През пролетта трябва да... се нарадвате на края на зимата и на повечето светлина през деня като комбинирате пикник със спорт, за предпочитане в Боа дьо ла Камбър, където можете и да се повозите с лодка.

През лятото трябва да... внимавате с бирите! Тук процентът на алкохолно съдържание варира от 5 до 12% и макар бутилките да са малки, ефектът може е подчертан (разбирайте да заспите във влака си).

През есента трябва да... си купите нов чадър – винаги ще потрябва през тези месеци, и да изпиете чаша горещ шоколад в някоя от закритите пешеходни галерии.

През зимата трябва да... посетите всичките коледни базари из града – правят се по немски тип, а езиците, които ще чуете около себе си, ще са сигурно от всички краища на света.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Брюксел е до... Антверпен – „столицата“ на фламандска Белгия и европейската столица на диамантите. Само на 40 минути с влака, а градът кипи от енергия през деня и нощта. Там вижте музея на диамантите, къщата-музей на Рубенс, пробвайте фламандското задушено в тъмна бира и си купете нещо от магазините. Традицията е, че ако нещо не се продава в Антверпен, то не се продава никъде в Белгия!

Само в Брюксел може да се случи... жена да те залее с бира на претъпкания площад "Люксембург" и след това да ти предложи работа в Европейския парламент.

5 неща, които не знаете, ако идвате в Брюксел за пръв път:

- Боклукът стриктно се събира разделно по все по-сложна схема

- Ремонтът, който видите в центъра, ще си е все на същия етап и след една година

- Бакшиш в ресторанти и кръчми не се оставя

- В града съществуват няколко български магазина, заредени с боза и вафли Мура

- Шоколадът тук наистина е много хубав!

 

Прочетете и останалите интервюта от поредицата "През погледа на един местен". Вие сте местен някъде в чужбина? Разкажете ни за своя град! Пишете ни на info@peika.bg. А ако това интервю ви е било интересно, последвайте ни и във фейсбук, за да следите всички вдъхновения за пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин