Carhendge: Стоунхендж от автомобили - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Carhendge: Стоунхендж от автомобили
Автор: Иван Чорбаджийски

Когато чух за първи път за Стоунхендж от автомобили (или Кархендж - Carhendge), първото, което си помислих, беше: това е абсолютно въплъщение на американския дух - купчина боклук, превърната в забележителност. На пръв поглед това са десетки стари автомобили, натрупани един върху друг като в автоморга. Или като на паркинг в центъра на София. Само че докато ги гледате, все ви се струва, че нещо не е наред в цялата работа. И наистина не е - формата на цялата купчина скрап копира подредбата на мегалитите на Стоунхендж в Англия.

Идеята е на американеца Джим Рейндерс, който през 1987 г. подрежда в памет на баща си Carhendge край град Алайънс. Мястото става популярно и започва да се посещава от много хора. Преди няколко години е отворен посетителски център, а освен скрап-Стоунхендж в района се появяват и други скулптури от коли – като динозавър, например. Днес мястото се нарича Car Art Center (нещо като център за изкуство от коли).

Хората идват тук предимно за да си направят куп идиотски снимки. Особено по изгрев и залез, когато от паметника се вижда само силует, приликата с оригиналния Стоунхендж е поразителна. Това не е случайно, тъй като Джим е учил във Великобритания и специално се е занимавал с изучаване на разположението на камъните в Стоунхендж.

Можете да видите Carhendge съвсем безплатно. Намира се в единия край на град Алайънс, щата Небраска. Алайънс има и летище, а най-близкият голям град е Денвър на около 250 км.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин