Чанаккале и Троя – забележителности за един уикенд - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чанаккале и Троя – забележителности за един уикенд
Автор: Мария Ангелова

Думите на гадателката бяха кратки и ясни:

Моментът, в който осъзнаете грешките си, трябва да погледнете на себе си по-сериозно. Не ви достигат пари за проектите, които искате да реализирате. Трябва да внимавате с храненето, за да нямате проблеми със стомаха. Намалете солта.“

Думите на гадателката излязоха принтирани на лист, както би излязла касова бележка в супермаркета. Самата гадателка беше средно висока жена от пластмаса с улична лампа вместо кристално кълбо в ръцете. С други думи – уличен автомат за предсказания, разположен на крайбрежната улица на Чанаккале, Турция. Пускаш 1 лира и със зловеща музика и присвяткане получаваш съдбата си.

Чанаккале и Троя – забележителности за един уикенд

Гаданието

По този неочаквано мистериозен начин започна уикендът, предвиден за Чанаккале, Троя и полуостров Галиполи. Ето как продължи:

Защо си заслужава Чанаккале

Чанаккале се намира на брега на пролива Дарданелите, откъм азиатската страна. Градът има европейско излъчване и повече от 35 000 студенти, които му придават много свеж и модерен вид. Вкусна храна, чисти улици, нови велоалеи, ниски цени. А в околностите са Троя, Гьокчеада, Галиполи – няма опасност да те налегне скука. От гръцкото име на града - Дарданелия – идва и наименованието на Дарданелите.

Забележителности в Чанаккале

Дървеният Троянски кон на крайбрежната улица – използван като декор във филма „Троя“ с Брад Пит. Намира се на 5 минути от пристанището. Макар лентата да е снимана почти изцяло в Малта (с някои сцени в Мексико), продуцентите на филма подаряват на града коня след края на снимките заради близостта му с древна Троя.

Крайбрежната улица – е пълна с кафенета, ресторанти и сладкарници. Вечерно време се превръща в градското стъргало. До пристанището се намира и Часовниковата кула, която служи за ориентир и място за срещи. 

Крепостта Чименлик – намира се на брега на Дарданелите, а точно отсреща, откъм Европа е крепостта Килитбаир. Идеята била чрез двете крепости да се контролират корабите, които минават през пролива.

Чанаккале и Троя – забележителности за един уикенд
Снимка: Gelibolu Maratonu

Снимка: Gelibolu Maratonu

На две пресечки от пристанището ще видите и впечатляващо оръдие от времето на Първата световна война. Заслужава си да се спрете за секунда - не заради друго, а заради великата ирония на съдбата – оръдието е купено от Англия и след това е използвано във войната срещу... Англия.

Маратонът за мир Гелиболу. От две години през октомври Чанаккале е домакин на маратон на мира, в който през 2016 г. участваха над 6000 души. Можете да комбинирате пътуване, разходка из древни забележителности, спорт и кауза в едно. Освен стандартните 42 км, има и по-кратки варианти, както и специален старт, в който може да се включи публиката (включително деца и родители с бебета). Ако решите да потичате в името на мира, информация можете да откриете тук.

Храната в Чанаккале

Съобразихме се с гадателската препоръка за солта и се насочихме към захарта - с дегустиране на всички турски сладкиши, които успяхме да погълнем. От крем с дъвка (питайте за дамла сакъзлъ сютляч, с лек дъх на смола), през кюнефе, казандиби (Ох, казандиби! Ах, казандиби!), сладолед, баклава, кадаиф... единствено не успяхме да опитаме прочутата пейнир хелвасъ (халва със сирене), която всички хвалеха и прехвалваха, но уви! - остана за следващото идване. Дори успяхме да сглобим на турски цяло изречение в духа на "Добър ден, имате ли пейнир хелвасъ?" и влизахме наред в кафенета и сладкарници с оригинален турски акцент. За съжаление, познанията ни по чужд език свършваха дотук и не разбрахме нито един отговор. Добре, че и турците цъкат с език за "не", та да не сме съвсем валат в комуникацията. 

Сладкото обаче ни дойде в повече и се наложи - с риск да нарушим предсказанието - да си угодим и с любимите ни кебап, искендер, чи кьофте (сурова кайма с домати, булгур и подправки). За последното признавам, че не знаехме, че ядем сурово месо. Даже не заподозряхме. Иначе можеше и да не го близнем. Но безспорно беше голяма вкусотия. Добре, че не знаехме. Аман.

Посещение на Троя

Човек трябва да прочете отново „Илиада“ преди да дойде, но пак няма да е достатъчно информиран, защото развалините от Троя-от-времето-на-Илиада са само един от 9-те града от различни епохи, открити един върху друг тук.

Още от входа ви посреща бутафорен дървен кон, в който можете и да влезете като истински троянци. Всъщност, няма нито едно историческо свидетелство, което да уточнява колко голям е бил конят или как точно е изглеждал, така че всички възстановки по темата са си свободни съчинения.

Древната Троя се намира на около 35 км от Чанаккале. Прочетете подробна статия за Троя с полезна информация и история.

Полуостров Галиполи

Вземете ферибота за отсрещния бряг – полуостров Галиполи. Полуостровът е бил арена на бойни действия от най-дълбока древност.

Чанаккале и Троя – забележителности за един уикенд
Снимка: Gelibolu Maratonu

Снимка: Gelibolu Maratonu

Една от най-почитаните и до днес битки е така наречената Галиполска операция от времето на Първата световна война, в която участие взимат дори войници – доброволци от Нова Зеландия и Австралия (полкът АНЗАК). Важните места от тази битка са отбелязани с монументи и мемориали, ще видите и добре поддържани гробища на загиналите войници от всякакви народности. Всяка година на 25 април тук на мемориална церемония пристигат новозеландци и австралийци за наричания от тях Ден АНЗАК.

На склона на европейския бряг срещу Чанаккале надпис и изображение на войник напомнят за славните битки: Dur Yolcu..." ("Пътниче, спри!...")

Уличният автомат за гадаене не позна, че ще погледнем на себе си по-сериозно, защото в Чанаккале залагат на хапването, пийването на чай и сладките приказки. Хората са усмихнати и винаги ще опитат да ти помогнат дори и да не разбират за какво точно трябва да ти помогнат. 

Разнообразно пътуване, събрано в един дълъг уикенд (петък-събота-неделя).

Пътят от София до Чанаккале с почивките отнема около 6-7 часа. 

Вижте още снимки от Чанаккале и региона:

Чанаккале и Троя – забележителности за един уикенд
Снимка: Gelibolu Maratonu

Снимка: Gelibolu Maratonu

Чанаккале и Троя – забележителности за един уикенд
Снимка: Gelibolu Maratonu

 Снимка: Gelibolu Maratonu

Всички снимки освен изрично надписаните: Мария Ангелова/Peika.bg

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин