Черни Осъм: Селото с природонаучен музей - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Черни Осъм: Селото с природонаучен музей
Автор: Мария Ангелова

Ако сте чували за село Черни Осъм, една от най-вероятните причини е неговият Природонаучен музей, станал известен в цялата страна.


Как така природонаучен музей в село?

Причината в това старопланинско село да има музей, е местният учител по биология Илия Илиев, който през далечната 1956 г. започва да препарира птици и бозайници, които се срещат в Балкана, за кръжока за природолюбители. Най-напред сбирката е разположена в коридора на местното училище. Заради огромния интерес, който предизвиква, от 1976 г. има своя сграда, а от 1992 г. получава статут на природонаучен музей.

35578

Какво ще видите в Природонаучния музей в село Черни Осъм?

Музеят има три зали с над 700 експоната, сред които мечки, сърни, елени, глигани, чакали, вълци, птици, влечуги, които се срещат в Средна Стара планина.

35580

В специална витрина са изложени всички 11 вида риби, които се срещат в река Черни Осъм. Любима на посетителите е колекцията с пеперудите. В атракционната зала можете да чуете на запис виене на вълк, песен на славей, рев на мечка.

В двора на музея има „Зелена класна стая", където можете да видите меча бърлога, вълче леговище, алпинеум с планински цветя и кръговратът на веществата в природата.

35577

Какво друго да видите в село Черни Осъм

Селото е разположено на двата бряга на река Черни Осъм, наблизо се намира резерват Стенето, в който можете да видите отвесни скали, по които се катерят диви кози, както и редица пещери, пропасти и скални забележителности. Село Черни Осъм е изходен пункт за изкачване на хижа Амбарица.

Полезна информация: Село Черни Осъм се намира само на 2 км от Троянския манастир, на 12 км от Троян. За да стигнете до Природонаучния музей в село Черни Осъм, трябва да повървите 10 минути пеша, южно от центъра, музеят се намира в двора на Националното училище за планински водачи “Васил Левски”. Работно време: 8-12 и 13-17 часа, без почивен ден, целогодишно. Билет: 3 лв. (за деца, учащи и пенсионери – 2 лв.). Телефон за връзка: 06962/ 2371. Актуална информация на сайта на музея тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин