Музеят в Смолян – сред чанове и кукери - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеят в Смолян – сред чанове и кукери
Автор: Мария Ангелова

Дойдете ли в сърцето на Родопите, не пропускайте да минете през историческия музей в Смолян. Тук ще видите и научите куп интересни неща, ще чуете звъна на чановете и ще разберете какво се е случило през последните векове, за да могат Смолян и регионът да се превърнат в такова неповторимо място.

От скарабей до шлем с брада

Разходката във времето започва от праисторията и находките от времето на траките. Един от най-интересните експонати, които ще видите, е огърлица с каменна фигурка на скарабей. Отдолу са изписани думи във възхвала на бог Ра – доказателство, че скарабеят е достигнал до Родопите от земите на Древен Египет. Още в онези времена хората от двете страни на големите морета са намирали начини да се срещат. И, както и днес, да си носят сувенири от далечните земи.

Ще видите и тракийски боен шлем, който не просто пази лицето на войника, но е изработен във формата на брада и мустаци.

Да разберете Родопите

В музея ще научите и за всички онези неща, които без грешка разпознаваме като родопски – носиите, типичните за жените шапки и забрадки, чановете, кукерите, цветните сватбени знамена, които приличат на огромни близалки... Та дори и за мечките! Специална зала е посветена на животните в горите около Смолян – малък природонаучен кът с няколко реалистични мечки, птици, лисици.

А точно преди да си тръгнете ще чуете звука на родопските чанове. Някога майсторите го правели така, че тоновете им да са от долно до горно "до". Съвсем вярно си е да се каже, че чановете пеят.

Временните изложби пък разказват невероятните истории на хората от Смолян - смелите мъже, сражавали се във войните, великите спортисти, изследователи...

Музеят за деца

Музеят си заслужава да бъде посещаван повече от веднъж. Около празници като Коледа, Великден, Еньовден се организират ателиета за деца, в които те могат да се запознаят с традициите и сами да изработят венци, мартеници, сурвачки.

Полезна информация: Регионален исторически музей "Стою Шишков" се намира на ул. Дичо Петров 3, зад сградата на Общината в Смолян, на 5 минути от Планетариума и църквата Свети Висарион Смоленски. Работно време: октомври – април от 9 до 17 (почивка от 12 до 13 часа); май – септември от 9 до 18 часа. Почивен ден – понеделник. Вход: 5 лв., семеен билет: 7 лв, в чевъртък – безлатно. Тел. 0307/ 62727. Не пропускайте да се обадите предварително и да заявите екскурзовод за старите смолянски къщи в Чешитска махала.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин