Черноморец: Забележителности, плаж и една бойна кула - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Черноморец: Забележителности, плаж и една бойна кула
Автор: Ралица Василева
Черноморец: Забележителности, плаж и една бойна кула

Черноморец е кацнал на ръба на залив, който от древни времена гърците наричат Агиос Николас (Свети Никола). Всъщност до 1951 г. Черноморец се нарича точно така – Свети Никола. Като застанете нависоко, погледът ви се ширва надалеч-надалеч – на север чак до нос Емине, на юг – до Аркутино.

Ето какво трябва да видите и направите в Черноморец:

Плажове

Те са общо пет, разделени един от друг от скалисти брегове и красиви заливи. Централният плаж на Черноморец е близо до центъра на града и е доста голям. Пясъкът е ситен и чист, а водата - прозрачна. Има чадъри, които можете да ползвате срещу заплащане. Нудисткият плаж се намира на юг, в залива Свети Никола.

Къмпинг „Градина”

Това е едно от любимите места на поколения българи, символ на свободата и прекарването на цели месеци на каравана на морето. Условията са базисни, цените са ниски, а наоколо има много плажни барове, в които да се забавлявате в топлите морски нощи.

Храмът „Св. Никола”

Намира се точно до морския бряг. Според преданията мястото, на което е изграден, е старо светилище, известно с лековитата си вода. През 1994 г. храмът е бил опожарен. Оттогава оцеляват само един дървен кръст и чудотворната икона на Свети Николай Чудотворец. Но днес храмът е възстановен и обновен.

Райската градина

Наистина е такава! Тук растат орхидеи, еделвайси, мимози, пасифлора. Градината е пред храма „Свети Никола”, над чийто вход клоните си извива дърво киви. Тук ще видите див лимон, кипариси, мандарини, както и японска и френска вишна, които са особено красиви, когато разцъфват през пролетта. В малко изкуствено езерце има лилии, лотоси и блатни ириси, а между тях плуват златни рибки. През зимата рибките биват пренасяни в специални аквариуми. В градината има и няколко вида кактуси.

... и една бойна кула

През 2013 г. централната бойна кула, контролираща достъпа по суша на крепостта Акра на едноименния полуостров край Черноморец, е възстановена и достъпна за туристи.

В наши дни кулата се намира в морето поради вдигането наморското равнище през последните 1500 години.

Прочетете повече за крепостта Акра и кулата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Nina Stanislavova , 25.06.2013 | 10:13
Къмпинг „Градина” - там е много хубаво
Silvi Milenova, 24.06.2013 | 16:01
страхотно,тази година ще почивам в черноморец,само че повече инфо дали местата са достъпни пеша?
Абонирайте се за нашия бюлетин