Ческе Будейовице – бира и стил по чешки - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ческе Будейовице – бира и стил по чешки
Автор: Peika.bg
Ческе Будейовице – бира и стил по чешки
Снимка: Davidlohr Bueso

Ческе Будейовице е чешки град в областта Бохемия, който се намира в центъра на долината на река Витава, където тя се влива в река Малше.

Градът е създаден от крал Отокар II Бохемски, след което през вековете преживява бурната съдба на всички градове в района. Интересен факт е, че през 1847 г. продукцията на известните моливи Koh-i-Noor се мести от Виена в Ческе Будейовице. Другата известна индустрия за града е производството на бира от 13-и век до сега.

38694

Ческе Будейовице е бил имперска пивоварна на Свещния римски император, а Budweiser, заедно с Pilsner стават най-известните представители на бира - лагер. Пивоварната индустрия все още е най-силната в града, като най-голямата пивоварна е "Pivovar Budějovický Budvar" (Budweiser Budvar Brewery), която е отворена през 1895 г.

38695

Тя има право да продава продукцията си с марката "Budweiser" в по-голямата част на Европа, а в страната същия продукт се продава и под имената "Budvar" и "Czechvar", заради юридически проблеми. Американската бира Budweiser е направена като имитация на чешкия оригинал, но с времето се сдобива със собствен вкус и постига голям успех на пазара.

38696

Откъм забележителности и архитектура Ческе Будейовице се отличава с класически Стар град с красива архитектура от готическия, ренесансовия и бароковия период като типични представители са сградите около площада „Отокар II“, старото кметство с рисунките и бронзовите гаргойли по него, както и Черната кула от 16-и век.

38697

Най-ценната историческа сграда в Ческе Будейовице е Доминиканският манастир с готическата църква от 13-и век, който се намира на Пиаристкия площад. Австро-унгарската гара в стил бел епок също е забележителна, а в Музея на Южна Бохемия пък могат да бъдат разгледани голям набор от исторически книги, монети и оръжия, но музеят ще е затворен за ремонт през 2015 г.

38699

Ческе Будейовице е бил първият град в континенталана Европа който е бил свързан с друг град чрез конска железница. Линията между Ческе Будейовице и Линц е направена през 1824-1832 г. и останки от нея могат да се видят все още в града.

38700

Руините на замъка на чешкия национален герой Ян Жижка се намират на около 10 километра от Ческе Будейовице, а Чески Крумлов се намира на 30 километра.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин