Бамберг - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бамберг - забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Бамберг - забележителности за един уикенд

Бамберг е град в Бавария, Германия, разположен на 63 километра от Нюрнберг

Градът е разпилян на 7 хълма върху всеки от които има красива църква. Хълмовете се наричат Катедралният, Михаелсберг, Каулберг, Стефансберг, Якобсберг, Алтенбургер и Абтсберг.

Бамберг е в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО и един от най-добрите градове в Германия за бира.

Освен това, градът е един от малкото, където да видите оргинални германски сгради отпреди Втората световна война.

37601

Бамберг е пълен с интересни туристически дестинации, но вероятно най-известната от тях е Старото кметство. Според легендата, архиепископът на Бамберг не е дал никаква земя на гражданите за строежа на кметството. Те обаче не се предали и построили изкуствен остров по средата на река Рениц, която минава през града. След това, върху острова те издигнали едно запомнящо се кметство с красиви фрески, което може да бъде видяно и в наши дни.

37600

Старото кметство

Друг интересен туристически обект е местната катедрала. Тя е открита през 1004 г. от император Анри II и е завършена през 1012 г. По-късно сградата е частично разрушена от пожар и построена наново от свети Ото от Бамберг през 1111 г. Днес катедралата е дълга 94 метра, широка е 28 метра, висока е 26 метра, а всяка една от кулите й е висока по 81 метра.

37602

Катедралата

Вътре в нея могат да се видят красивите мраморни гробници на император Хенри и съпругата му. Друго от нейните съкровища е статуята на конника, известна като Конникът от Бамберг. Тя най-вероятно е принадлежала на император Конрад III около 1200 г. сл.Хр.

Замъкът Алтенбург пък се намира на най-високия от седемте хълма на Бамберг. За първи път той е споменат в официални документи през 1109 г., а между 1251-1553 г. сградата е била резиденция на епископите на Бамберг. Тя е разрушена през същата година и след това е запусната.

37603

През 1801 г. замъкът е закупен от доктор Маркус, който напълно го възстановява. Следващият собственик основава фондация за запазването на замъка, която и до днес го поддържа. Днес Алтенбург е луксозен ресторант с красива гледка.

Ако отидете в Бамберг, не пропускайте Нойе Ресиденз (Neue Residenz) - Новата резиденция (1698–1704), която е била обитавана от епископите, а след това от сваления крал Ото Гръцки между 1864 - 1867. Розовата градина на резиденцията предлага страхотна гледка към града. Старият дворец, построен през 1591 г. на мястото на резиденцията графовете на Бабенберг, както и мостът Обере Брюке, също си заслужават. Фонтанът Максимилиан също е доста известен със статуите на крал Максимилан Баварски, Анри II и съпругата му, Конрад III и свети Ото.

37606

Фонтанът

Интересна забележителност на Бамберг са подземните тунели под града. Те са построени като мини за пясък, необходим за строежи. Тази дейност е приключила през 1920 г. но мрежата под земята останала и е използвана като укритие по време на Втората световна война. Част от нея може да бъде разгледана с екскурозовод.

 37605

И не забравяйте да пробвате местната бира, която се води за една от най-добрите в света.

Бамберг се намира на около 60 км от Нюрнберг (можете да стигнете с автомобил или влак), на около 200 км от Франкфурт (също влак или кола).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин