Чудесни неща за правене в Будапеща (част 1) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чудесни неща за правене в Будапеща (част 1)
Автор: Peika.bg
Чудесни неща за правене в Будапеща (част 1)
Снимка: pixabay

От вековни термални бани до романтична среща над града или пътуване назад във времето в кафене от 19-ти век, Будапеща има по нещо за всеки.

Ето списък с някои от най-добрите преживявания, които не можете да пропуснете при пътуване до оживената столица на Унгария.

Разгледайте замъка

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 1)
Снимка: pixabay

Подвижните хълмове на страната са увенчани от бившия Кралски дворец, една от най-емблематичните забележителности на града. Повдигнат и преустроен няколко пъти през вековете, днес в него се помещава Унгарската природна галерия и големи временни изложби.

Други емблематични забележителности, като Рибарския бастион с несравнима панорама към хоризонта на Будапеща над Дунава. Готическата църква Матиас е на крачки от извитите калдъръмени улички.

За кафе и сладкиши не забравяйте да се отбиете в Ruszwurm, най-дълго работещата сладкарница в Унгария. За странно преживяване посетете болницата в Музея на скалите, която някога е била функционираща болница под Кралския дворец. Реколтата Фуникулер - една от най-старите фуникуляри в света - ви отвежда до двореца за минути или можете да се качите на автобус 16, който има много спирки в целия град или просто да се изкачите (не е толкова далеч, колкото изглежда, обещаваме).

Потопете се в термален спа център

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 1)
Снимка: pixabay

Будапеща има огромно количество термални извори - богати на минерали водни чучури от земята - оттук и изобилието от термални минерални извори, много от турските времена. Твърди се, че тези води са в състояние да излекуват почти всичко, а накисването в термален басейн е неизбежно изживяване в Будапеща.

Световноизвестните бани Сечени са най-големият спа комплекс в Европа и макар местоположението със сигурност да е „туристически капан“, величествените архитектурни елементи и външните басейни все още го правят незабравимо място за посещение.

Но ако предпочитате по-спокойни моменти и зашеметяващо количество цветни керамични плочки, ваните Gellért са правилният избор. Други минерални извори, осеяни в цяла Будапеща, също разполагат със специални удобства, като хидромасажна вана на покрива в банята Rudas или частна баня в Király.

Направете панорамна разходка с трамвай 2

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 1)
Снимка: pixabay

Често цитиран като най-атрактивното панорамно трамвайно пътуване в света, Трамвай 2 пътува по целия крайдунавски бряг между моста Маргарет (Jászai Mari tér) и южната част на Будапеща, като минава покрай всичко, което трябва да видите в центъра на града. Всичко, от което се нуждаете, е редовен билет за градския транспорт.

Круиз с лодка служи като прекрасна алтернатива. Ако не искате да харчите пари за разходка с лодка, можете да използвате обществените лодки с редовен билет за транспорт.

Посетете Парламента

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 1)
Снимка: pixabay

Неоготическата сграда на парламента на Будапеща доминира над извивката на Дунава и е истинска суперзвезда на пощенските картички. В него се помещава Светата корона (използвана за коронясване на монарсите на страната от 12 век), както и други кралски бижута. Предлагат се екскурзии с английски екскурзовод, но най-добре е да резервирате предварително.

Чудесни неща за правене в Будапеща (част 1)
Снимка: pixabay

 

Не далеч от Парламента ще намерите един от най-интересните паметници в града - Обувките по брега на Дунав. Покъртителният паметник почита жертвите на Холокоста.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин