Чудни места по света, за които може и да не сте чували - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чудни места по света, за които може и да не сте чували
Автор: Peika.bg
Чудни места по света, за които може и да не сте чували
Снимка: wikimedia

Пътешествията могат да отведат човек до различни места, които крият исторически факти, странни легенди, интересни истории, красиви забележителности, спиращи дъха гледки, природни красоти и какво ли не.

Колкото повече разглеждаме, четем и търсим, толкова повече разбираме, че има хиляди неща, които не знаем, милиони места, които не сме посетили, безброй факти, исторически данни и легенди, за които не сме чували. И разбираме, че винаги ще има нови места, които да открием и нови гледки, на които да се насладим. Колко е хубаво да пътуваш по света!

Нека разгледаме някои чудни места по света, за които може и да не сте чували.

1. Пещера Фрая Нахон, Тайланд

Чудни места по света, за които може и да не сте чували
Снимка: wikimedia

Пещерата Фрая Накхон се намира на около 500 метра от плажа Лаем Сала, на около 17 километра северно от седалището на парк Хао Сам Рой Йот. Посетителите могат да отидат до пещерата, като наемат лодка или с пешеходна разходка из планината Тиан. След това има изкачване нагоре по планината на около 430 метра, за да стигнете до пещерата Фрая Нахон.

В подножието на планината има кладенец за вода, известен като кладенец Фрая Накхон. Изработен е от печени глинени тухли в трапецовидна форма.

Фрая Накхон е голяма пещера, която има дупка на тавана, позволяваща на слънчевата светлина да прониква. В горната част на дупката има каменен мост, известен като "мост на смъртта", защото много диви животни са намерили смъртта си там след падане от голяма височина вътре.

Павилионът Куха Карухас е исторически обект, построен за посещението на крал Chulalongkorn през 1890 г. В определени моменти слънцето грее директно върху него. Павилионът се е превърнал в символ на провинция Прачуап Хири Хан. 

Маршрутът в него е през груби каменни стъпала, водещи през боровата гора. Когато влезете в централната камера, светлината се излива от мястото, където таванът се е срутил. Образува великолепна естествена прожекторна светлина, осветяваща пещерата, където шепа дървета обграждат златния павилион Куха Карухас.

2. Живите коренни мостове в Индия

Чудни места по света, за които може и да не сте чували
Снимка: wikimedia

Големите количества дъжд, които обливат буйните гори на планинския щат Мегалая в североизточна Индия всяка година, го правят най-влажното място на Земята. Пресичането на бушуващите реки, разделящи горите, може да бъде невъзможно през сезона на мусоните (от юни до септември), а бамбуковите мостове, построени на друго място, просто изгниват.

Преди няколко века народите в региона Хаси и Джантия излизат с гениално решение: те започват да отглеждат jing kieng jri - живи коренни мостове. Дърветата са засадени от двете страни на реката и корените им са внимателно обучени да растат над водата. Може да отнеме до 20 години, за да се срещнат корените, а най-силните мостове са на възраст над 100 години.

Най-добрите примери за такива мостове се намират в хълмовете Хаси и Хайнтия; най-живописният от тях обхваща потоци дълбоко в горите на далечния юг около Черрапунджи, по-специално уникалният двуетажен мост в Нонгрият. Достигането до много от тези завладяващи структури изисква ръководство и часове за туризъм - но, като самите мостове, колкото повече време отнема, толкова по-добро изживяване.

3. Пустинята Данакил, Етиопия

Чудни места по света, за които може и да не сте чували
Снимка: wikimedia

Редовните обиколки се провеждат, за да могат любопитните пътешественици да посетят района, за да видят извънземна земя, оформена от разминаването на три тектонски плочи. Тук светещи зелени и жълти кисели басейни се гърчат от напуканата земя, образувайки неясни, сернисти могили.

Това е място като никое друго. Маршрутът в него е през градът на Мекел на Етиопия, а след това към сухия северен регион Афар.

Характерна особеност са черни вкаменени образувания от лава, димящи вулканични кратери, геотермални източници и серни полета. Пустинята Данакил е едно от най-горещите места на земята, със средна дневна температура от приблизително 27°C, често надвишаваща повече от 50°C, а понякога дори и 60°C.

Екскурзиите се минават покрай активните вулкани Ерта Але и Далол, където звездното небе и огнените пламъци осветяват нощта и номадските каравани търгуват със свежа сол, изграждайки живот въпреки сухия климат. Това е незабравима обстановка и по-различна представа за развитието на нашата планета, сурова и неподправена.

4. Приказни комини, Кападокия, Турция

Чудни места по света, за които може и да не сте чували
Снимка: wikimedia

„Приказните комини“ от Кападокия, в турската долина Гореме, са един природен феномен, който трябва да бъде посетен. Този лунен пейзаж се е формирал в продължение на милиони години, неговите шпили са се образували от мека туфа, създадена от вулканичната пепел, която вали над праисторическа Турция и е покрита със слой от твърд базалт.

Времето и ерозията са се погрижили за останалото. Въпреки че природата може да е изваяла тази сцена, това, което човечеството направи с нея по-нататък, е също толкова завладяващо. Из земята са издълбани цели пещерни градове, построени за защита от арабски нашественици и около 600 изсечени от скали християнски църкви.

Най-известната е Каранлик Килисе (Тъмната църква), където приглушени шепоти, огромни арки и нежни византийски стенописи изпълват пещерата. Но не под земята ще намерите най-добрите гледки. При изгрев и залез стотици ярко оцветени балони с горещ въздух се извисяват в безкрайно синьото небе, докато полусветлината хвърля златист блясък над Гореме.

Само по себе си това е зашеметяваща гледка, а да не говорим какво е да погледнете от балон, висящ близо 2,5 км над бодливото платно отдолу, можете да надникнете във всяко кътче на този вълшебен пейзаж.

5. Баалбек, Ливан

Чудни места по света, за които може и да не сте чували
Снимка: wikimedia

Храмовият комплекс на Баалбек отдавна е скрит от очите. Години наред мястото попада в списъците на много страни за места, към които не се пътува, поради нестабилност в района. Това означава, че малцина са посетили колосалните му храмове.

В края на 2018 г., FCO облекчи позицията си и сега имате шанса да проучите места с най-добре запазената римска архитектура извън Италия - и една от големите загадки на древния свят. Баалбек е бил финикийски град много преди пристигането на гърците (334 г. пр. Н. Е.) или римляните (64 г. пр.н.е.).

Последният е построен над старите основи, за да издигне огромни храмове (Юпитер, Вакх, Венера) с коринтски колони, които се издигат високо в небесата. Изграден е на върха гигантски монолити, някои тежащи над 800 тона. Има много въпроси, свързани с това как са били нарязани и положени, но отговорите все още са мистерия. Смята се, че изграждането изисква неземни способности.

Но не само храмовете на Баалбек са привлекателни. Изгледите към идиличната долина на Бекаа, заобикаляща руините, са невероятни, а тези, които пристигат от Бейрут или съчетават с обиколка на долините и лозята на стария Ливан, също могат да видят как животът се променя тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин