Чудодейна икона оживява в село Свирачи - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чудодейна икона оживява в село Свирачи

От незапомнени времена на 15 август, на празника Успение Богородично, в ивайловградското село Свирачи чудодейната икона на Света Богородица от храма „Свети Димитър” оживява. Казват, че иконата си има избраници, в чиито ръце заиграва, за да бъде запазена древната традиция.

Мистичната „игра” на иконата е част от ритуал с над 150-годишна история. По традиция всяка година на празника Успение Богородично след сутрешната литургия в свираченската църква „Свети Димитър” чудодейната икона на Света Богородица се сваля от иконостаса. Единствено на този ден масивната икона се дава в ръцете на онези, които желаят да се докоснат до нея.

По стар обичай всеки, който желае, сяда на земята в храма с лице към олтара, а иконата се поставя върху краката му. Вярващият придържа иконата с ръце и опира главата си в нея. В повечето случаи иконата не помръдва, но в ръцете на своите избраници тя сякаш оживява, нанасяйки удари по телата им.

85-годишната баба Мара е една от избраниците на чудодейната икона. Всеки път, когато възрастната жена седне пред иконата в деня на Голяма Богородица, иконата играе в ръцете й, като я бие я по главата и тялото. Жителите на Свирачи знаят избраниците по имена – баба Мара, баба Неделя, баба София.

Според една от версиите иконата бие само грешниците, според друга чудните й сили се проявяват единствено в ръцете на силно вярващите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин