Чушки и домати който не яде... в Куртово Конаре - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чушки и домати който не яде... в Куртово Конаре

"Чушки и домати който не яде, той голям не ще да порасте...“ - с тази апетитостимулираща песен са отгледани няколко поколения български деца.


Макар допреди няколко века по тези земи да сме нямали и идея какво е чушка и какво – домат, добри хора ги пренасят от Южна Америка и настава голямото садене и ядене. Доматът и пиперът са възпети във всякакви творчески форми – от „Дилмано, Дилберо, кажи ми как се сади пиперо“ до „тез червени домати“ и „Люта чушка“ на Трендафил Акациев (Недялко Йорданов).

А в началото на септември настава време да се отдаде заслуженото уважение на вездесъщите зеленчуци – накуп, с хапване, пийване и музика. На Фестивала на чушката и домата в село Куртово Конаре, например.

На 20 км от Пловдив три дни се провежда изложение на традиционни храни и занаяти, демонстрации на кулинарни умения, различни конкурси и състезания.

А защо точно в Куртово Конаре?

Куртово Конаре е прочуто със земеделието си. През 1894 г. в мелницата на Александър Димитров е смлян първият килограм червен пипер не само в селото, а и в страната. През 1896 г., пак в Куртово Конаре, се отглеждат първите ранни домати в България, пренесени от Цариград благодарение на същия Александър Димитров.

Кричимското поле и до днес се дава като пример в учебниците по география като богата и плодородна част от страната и най-подходящото място за отглеждане на зеленчуци. Неслучайно един от първите хладилници в страната е построен в Куртово Конаре през първата половина на 20 век, а най-добрият български сорт пипер е наречен „Куртовска капия”. 

Или иначе казано - това е точното време и място да опитате чушки и домати. Да участвате в състезанието за най-добра домашна лютеница. Да сготвите доматена супа на открито. Или а проследите състезанието за най-голям червен, жълт или зелен пипер. 

Датите на феста следете тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Работната пчела, 09.07.2013 | 10:23
Йей, да са живи и здрав иза първия ни червен пипер смлян! :) Любимата ми подправка :)
Silvi Milenova, 09.07.2013 | 10:06
много интересно, не съм знаела,че се организира подобен фестивал в България :)
Desislava Stoyanova, 08.07.2013 | 10:52
не знаех изобщо за това село,но ми стана мноог интересно. особено поучително ми се вижда за деца :)
Vqra Petrova, 08.07.2013 | 10:42
ха яко ! не знаех,че се провеждат подобни.. празници кулинарни и то точно свързани със зеленчуците ;) сигурно обичай и за правенето на лютеница имат :)
Абонирайте се за нашия бюлетин