Да се разходиш из истинска чешка пивоварна - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да се разходиш из истинска чешка пивоварна
Автор: Ралица Василева

Пригответе се за изкушаващо сетивата приключение с горещи зали и хладни подземия, където ще откриете истинско златно съкровище.

Добре дошли в дома на пилзенското пиво! Първо, само отвън ще видите сградата и комините на старата сграда на пивоварната, а след това с автобусче ще стигнете до съвременната модерна пивоварна.

Първото място от пивоварната, което ще посетите, е коридор със стъклена стена, откъдето ще можете да наблюдавате процеса на бутилиране на бирата. Първоначално щом влезете в помещението, ще усетите остра миризма, с която обаче ще свикнете бързо. Това е заради хигиенизиращите препарати, с които се обработва навсякъде, за да не може бактерии и вируси да навредят на бирата.

След това ще се качите в огромен асансьор, който е считан за най-големия нетоварен асансьор в Чехия. Докато се изкачвате нагоре по етажите, през стъклените му врати пред вас ще се открие гледка към старата сграда на пивоварната. Асансьорът ще ви отведе до специална кинозала с въртящ се дървен под и стени. В нея ще видите кратък филм за произхода, историята и производствения процес на известната бира „Пилзнер Урквел”. След като движещите се стени на кинозалата се отворят ще попаднете в малък музей с вещи, които са били притежание на известни пивовари. Ще видите няколко огромни стари медни котела, документи, чаши и печати. Ще забележите, че единият от котлите е пълен с жълти монети. В него можете да хвърлите монета и да си пожелаете нещо.

Следва посещение на производствената зала с огромни медни котли, в които бирата се вари 3 пъти до 600 градуса. Тук е много много горещо и престоят ви ще е кратък. А и няма да ви се остава дълго.

Краят на обиколката в пивоварната е най-очакван, защото тогава най-после ще имате възможност да вкусите от специалната бира, за която до този момент изкушаващо са ви разказвали. В подземията ви очаква чаша студена нефилтрирана и непастьоризирана оригинална бира „Пилзнер Урквел”, отлежала както едно време в дървени бурета. Вкусът й е невероятен и незабравим. Сега е моментът да си кажете „На здрави!”.

* Прочетете още: Пилзенско пиво: Не бира, а злато

В двора на пивоварната се намира най-големият ресторант в област Бохемия – „На Спилце” (Na Spilce) с 550 места.

Полезна информация:Има големи намаления за студенти и младежи до 26 г. Снимането вътре не е позволено, освен ако не си вземете специална карта, за която се заплаща допълнително. В подземията е доста студено, така че бъдете подготвени и си носете връхна дреха. Температурата там достига до 8 градуса.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин