Да живееш в приказка – Люцерн, Швейцария - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да живееш в приказка – Люцерн, Швейцария
Автор: Елена Исаева

Швейцария определено е страната на приказките. Който и град или село да посетите, ще останете с впечатлението, че сте попаднали в един приказен, дори бих казала магичен свят. Това е малко парче земя, което се смята за едно от най-спретнатите и красиви не само в Европа, а може би дори в целия свят. Дали това е така, защото Алпите придават един особен чар на Швейцария или защото, наистина всеки град или малко селце са изписани като пощенски картички, или пък е симбиоза от двете неща взети заедно.

 

Люцерн е един от швейцарските градовете, който наред с Женева и Берн, определено си заслужава да посетите. Той се смята за сърцето на немска Швейцария. Намира се на брега на „Езерото на четирите кантона“. Съвсем близо до Люцерн, в Алпите се намира и най-стръмната железница в света, която се качва под 48 % наклон.

През град Люцерн минава река Ройс, която условно го разделя на две части – Стар и Нов град. Двете части на градчето са свързани чрез уникално красив дървен мост, който е и един от най-старите в света. Той се нарича Капелбрюке и е главният символ на града. Мостът е наистина невероятен като по цялата му дължина има саксии с различни цветя, което продава наистина една приказност и романтика на това място.

Мостът е дълъг близо 170 метра, а вътрешността му е богато украсена с красиви картини, които изобразяват различни сцени от историята на Люцерн. Близо до моста се намира и осмоъгълната водна кула на града. Тя е построена малко преди него и в миналото е имала всякакви функции, като например затвор, място за мъчения, наблюдателна кула и други.

Да живееш в приказка – Люцерн, Швейцария
Снимка: Елена Исаева

Една от най-красивите църкви в града е „Леодегар“. Тя не е особенно стара, датира от 17 век, но е наистина впечатляваща със своята фасада и красиви заострени кули. Построена е наново след унищожителен пожар от 1633г., в който са се запазили само част от двете кули и олтарът. В наши дни тя е един от символите на град Люцерн. 

Друго много интересно място, което определено си заслужава да бъде посетено е Лъвският паметник. Той представлява скулптура на лъв, издялан в огромна скала. Той е много важен не само за жителите на града, но и за цяла Швейцария, тъй като е издигнат в памет на наемниците, които са загинали по време на Френската революция. Над самия лъв има надпис, посветен на тези герои, който гласи: „За лоялността и честта на швейцарците.“

Да живееш в приказка – Люцерн, Швейцария
Снимка: Елена Исаева

Най-всокият планински връх в близост до град Люцерн е Пилатус, който се издига на 2120 метра надморска височина и е чудесен начин за развлечение и отдих. Той лесно може да бъде покорен с помощта на зъбчатата железница, която се счита и за една от най-старите в Европа. Ако все пак има ентусиасти, които желаят да покорят върха по старомодния начин, а именно пеша, трябва да знаят, че целият преход е около 5 часа.

Люцерн е една от перлите в короната на Швейцария. Трудно е да се каже наистина кой е най-красивият швейцарски град, но Люцерн определено заслужава едно от първите места в тази класация.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
eli, 16.12.2020 | 22:12
Много добро казано " приказка" явно тя го е написала ходейки по- улиците не всеки който гледа вижда. Защото навсякъде табели,бариери,синджири, часна собственост -привате ( забрани) при най-малкото нарушение глоби от 500 франка нагоре. Обядвах в закусвалня порцията беше 87 франка - ни гладен ни сит станах. (В Брюсел центъра за 10 Евро порцията беше толкова голяма,че полвината остана " мисля,че работищите бяха турци) го пакетираха и го вземах със себе си) .Особено Цюрих са пълни идиоти мразят чужденците пълни по-точно са свине а по- магистралата им мирише на -Обори и то час 1 - 1.5 остава миризмата в колата. Повече от месец останах ( трябваше да остана) вече никога втори път не бих отишъл Там и в Албания. Долу Женева, Монтро хората са по- различни и са по-добре горе са пълни свине всичкото им е Реклама- действителноста е съвсем друга.Преди за мен Швецария беше еталон,образец, мечта, приказна страна.(Плащат на журналистите за да рекламират страната им за да могат постояно да повишават цените на недвижимите имоти от 500-600 хил франка започват най-малките апартаментите им 1Евро беше 1.16 франка. 2018 година) Даже в гробищата паркирането е 0.70 франка на час както в Моловете за паркинг се плаща след 20.00 или 21.00 часа затварят паркингите с бариери даже нощем не можеш да намериш къде да паркираш . При най-малкото вкат полицията може да си спрял за малко.
Абонирайте се за нашия бюлетин