Данакил – едно от най-странните места на света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Данакил – едно от най-странните места на света
Автор: Peika.bg
Данакил – едно от най-странните места на света
Снимка: Achilli Family

Депресията Данакил в Етиопия определено е едно от най-сюрреалистичните места, на които можете да се окажете. Географският термин за „депресия“ гласи, че това е местност с надморска височина, по-ниска от тази на световния океан. Данакил е точно това, но и много повече.

Данакил е едно от най-горещите места на света по средногодишна температура. През по-голямата част от годината там няма валежи, а районът е един от най-ниските на планетата. В депресията жегата е почти нетърпима, има множество активни вулкани, а температурата през деня често надвишава 50 градуса.

36577

Интересно е, че, въпреки това, в Данакил има местно население, което работи в солните мини. Районът се счита и за една от люлките на човешката цивилизация, защото там през 1974 г. Доналд Йохансон открива останките от прочутия австралопитек, наречен от него Люси.

36580

По принцип, депресиите са безотточни и това предизвиква образуването на солени езера. Така, в Данакил се е образувало езерото Афрера, по чиито брегове са се образували тънки солени покрития.Там е и известното Жълто езеро с цветове, боядисани от минерали. Любопитно е, че по повърхността му бълбукат балончета, идващи от дъното на водоема.

36578

Като допълнение за странния пейзаж на Данакил са Данкалските Алпи, които се състоят от планинска система вулкански върхове. Солните каньони пък са изградени от разнообразие от химически елементи като натриев хлорид, сол, магнезии и калий, а от тях стърчат интересни кули и зъбри. В Данакил има и стълбове от сол.

36576

Депресията Данакил е близо до границата между Джибути и Еритрея, в северната част на голямата депресия Афар, известна още и като Афарския триъгълник. 

36579

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин