Солниците в Бургас: Безплатно спа на открито - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Солниците в Бургас: Безплатно спа на открито
Автор: Мира Янева

И на море, и на спа процедури, при това без да платите и една стотинка. Възможно ли е това?

Бургаските солници са най-големият безплатен спа център на открито у нас. Тъмночервената луга и лечебната кал лекуват, подмладяват и разкрасяват. Ако почивате в Бургас или района, посетете поне веднъж солниците. Местните хора казват, че трябва да дойдете поне двадесетина пъти за по 20-30 минути, за да има калолечението максимален ефект. Гледката на омазани в черна кал хора може и да ви постресне първия път, когато дойдете, но това ще трае само докато и вие се намажете.


Какво има в солниците?

Достъпът до басейните с кал и луга е свободен, като между тях има изградени тесни дървени мостчета. След като се възползвате максимално от благотворното влияние на калта и лугата, можете да се измиете или направо да се изкъпете в морето. 

Басейнът с луга е червеникав и там водата е толкова солена, че не можете да потънете, а само се носите на повърхността. Калта пък е черна и след като се омажете хубаво, трябва да я оставите да се напука на слънцето, за да извлечете свойствата й.

При солниците има и стоянки за колела, тъй като много от хората идват дотук на велосипед. Обновен е и пътят от надлез Каблешково в Бургас до бариерата на солниците, има и безплатен wi-fi интернет.

Плажът на Солниците е с черен пясък, който се нагрява много силно, така че си носете задължително джапанки. Неохраняем е.

За какво се ползва калта?

Всяко лято стотици хора посещават калните бани на Бургас и се възползват от лечебните им свойства. Черната кал способства за бързото зарастване на костни счупвания и лекува почти всички кожни болести, артрити, дискови хернии и редица други заболявания, благодарение на високото съдържание на калций, йод и фосфор. Малко хора обаче знаят, че освен да лекува, калта има свойствата да разкрасява и подмладява. Със стоенето в калта и лугата обаче не трябва да се прекалява, защото от полезно се превръщат във вредно занимание.

Как се стига

От Бургас тръгвате в посока летище Сарафово и се отклоноявате при табелата "Солници". Пътят накрая е тесен и асфалтиран. Точно до входа на солниците има малък безплатен паркинг, но по-добре отидете рано, за да си намерите място за паркиране.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Desislava Stoyanova, 15.07.2013 | 09:47
не знаех,че са толкова популярни солниците до Бургас, никога не съм ходила, мислих,че няма какво да се види и прави там.
Абонирайте се за нашия бюлетин