Динкелсбюл – класическата немска дестинация - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Динкелсбюл – класическата немска дестинация
Автор: Peika.bg
Динкелсбюл – класическата немска дестинация
Снимка: Abhijeet Rane

Динкелсбюл е исторически град в Бавария, в южна Германия, който се намира на бреговете на река Вьорниц в южната част на Франконските възвишения.

Градът е укрепен със стени и кули през 1305 година от император Анри V. По-късно Динкелсбюл започва да се развива с бързи темпове и през 1536 година там е издадена специална законодателна система, която регулира обществените отношения.

В религиозно отношение забележителното е, че във времената на Реформацията Динкелсбюл е бил един от малкото имперски градове, в които са имали смесено католическо-протестантско управление и администрация, както и равен брой на протестанти и католици с еднакви права. Това приключва през 1802 година, когато кралство Бавария превзема града.

36607

Интересен факт е, че всяко лято градът празнува предаването си на шведската армия по време на "30-годишната война". Много от жителите на града участват във възстановката, в която шведски войници атакуват портата. Има традиция, наречена "Киндерцехе“ (Kinderzeche ), според която на децата се раздават лакомства. Това произлиза от легендата за децата, които са спасили Динкелсбюл от унищожение. Една момиче е завело децата от града при шведския генерал, за да моли за милост.

36606

Малкият син на генерала бил починал преди войната, а сред германските дечица имало едно момченце, което много приличало на него. В крайна сметка, генералът се смилил и решил да пощади града.

Друг интересен факт е, че градът е един от малкото, който няма никакви щети от двете световни войни.

36605

Какво да се види:

1. Портата кула-Вьорниц с камбанарията. Другите кули на града са Ротенбург със зали за мъчения, Сегрингер, Нордлинген, където е била градската мелница. В нея сега се намира Музеят на триизмерното изкуството

2. Катедралата "Свети Георги" е красива сграда в готически стил от края на 15-и век с 11 двойни колони, нео-готически олтар и изящни странични олтари. Пред катедралата има паметник на Кристоф фон Шмид – учител и автор на произведения за деца от 19-и век.

36603

3. Църквата "Свети Павел" днес е протестантска и в миналото е била част от манастир. Църквата "Свети Винсент" пък се намира на 2 километра от града.

4. Замъкът на Тевтонския орден

5. Близо до винения пазар (Wine Markt) има 5 красиви стари постройки, където са отсядали аристократите. Немската къща (Deutsche Haus) сега е историческия музей на града.

6. За почитателите на хеви-метъл музиката - фестивалът Summer Breeze Open Air се провежда всяка година в града от 2007 година насам.

36604

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин