Доброволчеството като начин на пътуване - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Доброволчеството като начин на пътуване
Автор: Стефан Стефанов

Според доклад на на Световната туристическа организация все повече хора пътуват в чужбина по различни причини – по работа, на ваканция, за обучение или просто за да се махнат за малко от големия град. Докладът на организацията посочва, че през 2013 г. са пътували 1,1 милиард души, което е с 5 % повече в сравнение с предишната година. Това означава, че на хората им се пътува повече и очевидно могат да инвестират известно време и пари за това, а начините са наистина разнообразни.

Един от най-интересните и безспорно най-социално значимият, може би е и най-неизвестният. Доброволчеството или волунтуризмът (Voluntourism) не е особено популярен термин в България, но в западните държави много хора пътуват, опознават други народи и помагат на местните общности, докато трупат безценен личностен опит. В най-общи линии става въпрос за пътуване и престой в чужда държава с цел хуманитарна дейност от най-разнообразен вид.

За да пробвате този вариант за пътуване, със сигурност ви е необходима специфична информация и помощ, с което се занимават международни консултантски агенции за доброволци. На сайтовете на подобни агенции можете да намерите подробна информация за самите организации и тяхната дейност, както и да научите най-добрите програми и дестинации за вас, според интересите ви и вашите способности. За да стане това, трябва да изберете къде искате да отидете, какви са интересите ви и за колко време можете да участвате в дадена програма, след което сайтът автоматично ви предлага наличните възможности. Ако сериозно решите да се пробвате за това и ви трябва повече информация, за нея ще трябва да платите на агенцията. Добрата новина е, че парите, които дадете, по-късно ще отидат за вашето настаняване, ориентиране, храна, интернет и др.

За съжаление, стандартите в България като цяло не позволяват засилено участие в тези програми, защото, например, ако искате да отидете на програма в Калимпонг, Индия, за две седмици, ще трябва да платите 415 долара за настаняване, храна и други услуги, но билетът дотам не е покрит от организацията, което оскъпява пътуването. Именно поради тази причина, няма нищо чудно в това, че най-активните доброволци по националност са американците.

Все пак, доброволчеството остава един интересен начин за пътешествие в чужбина, защото изисква работа, повече фокусиране и човешка отдаденост към другите като основна мотивация, което го отличава от обикновено туристическо пътуване за празниците. Една от най-добрите му страни е, че дава възможност да отидете някъде, да свършите полезна работа, а и да се опознае другата страна на живота там, която остава скрита за туристите.

От друга страна, не е нужно да ходите чак до Калимпонг, за да направите нещо добро за хората, защото в България си имаме достатъчно хора в беда, на които да се помогне, и такива инициативи стават все по-популярни - да не забравяме, че човек на годината на Българския Хелзински комитет станаха именно доброволците (и дарителите) от наводненията през 2014 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин