Дорково - портал към праисторията - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дорково - портал към праисторията
Дорково - портал към праисторията
Снимка: stupki.bg

Ако все още не сте посетили плиоценския парк край Дорково – направете го!

Тази нова и модерна сграда крие зад вратите си една история, една стара история, една история на 3-4 млрд. години. Това се случва по времето, когато Земята започнала да се формира такава, каквато я познаваме днес – мощни тектонски движения съединяват Северна и Южна Америка, сблъсък между Индийската и Азиатската тектонски плочи сформира Хималаите.

След топлия Миоцен започва период на охлаждане на Земята, наречен Плиоцен. Климатът става по-студен и по-сух – причините за настъпилото застудяване се търсят в новия релеф – отделянето на двата океана – Тихи и Атлантически, е преграда за топли океански течения, а високо издигналите се Хималаи са преграда за въздушни такива. Започва формирането на ледената шапка на Антарктида и постепенното му превръщане на ледения континент, който познаваме днес. Въпреки че се говори за застудяване – температурите са били по-високи от днешните и по нашите земи са тичали древните прародители на съвременни животни, чието местообитание днес е по- на юг.

Намерените до село Дорково над 600 кости на 30 вида животни, сред които овернски мастодонти, трипръсти коне, лъвове, съблезъби тигри, маймуни, носорози, тапири и мечки – доказват това. Предполага се, че ступването на толкова различни останки се дължи на реката, която е повличала с водите си труповете на умрели животни, струпвайки ги на едно място.

Облата зала на музея в Дорково пресъздава горската флора и фауна от тези отдавна отминали времена. Скулптури на мастодонт и изкопаема маймуна (автори Ивайло Аврамов и Теодор Начев, с участието на художника-анималист Велизар Симеоновски) в реални размери, 10-метрова пейзажна диаграма (автор Велизар Симеоновски) и озвучаването на цялата експозиция със звуци, издавани от животните през този период, създава усещането за пренасяне във времето.

Дорково - портал към праисторията
Снимка: stupki.bg

Полезна информация:

Работното време на Плиоценски парк – Дорково е от 10.00 до 19.00 ч. (01.05 – 01.10) и от 10.00 до 19.00 ч. (01.10 – 01.05).

Билетите са на цени 5 лв. за възрасни и 3 лв. за деца над 3 г., като освен посещението на парка важат и за посещение на крепост Цепина.

***

Текстът и снимките са ни любезно предоставени от Виктория Драгиева, автор на блога за пътешествия Stupki.bg. Последвайте го, за да научите още интересни местенца, които да откриете!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин