Древна Микена - неразривно свързани мит и история - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Древна Микена - неразривно свързани мит и история
Автор: Peika.bg
Древна Микена - неразривно свързани мит и история
Снимка: wikimedia

На върха на хълм, подкрепен от мощни планини, стоят мрачните и могъщи руини на Древна Микена, дом на легендарния Агамемнон.

В продължение на четири века през второто хилядолетие пр. Н. Е. това царство е било най-мощното в Гърция, като е властвало над Арголид и е влияело върху други микенски градове.

Два до три ежедневни автобуса (без неделя) се отправят към Микена от Нафплион (3,20 евро, един час) през Аргос (1,80 евро, 30 минути). Автобусите спират в село Mykines.

Вписаната в списъка на световното наследство Микена е синоним на имената Омир и Шлиман. През 9 век пр. Н. Е. Омир разказва в своите епични поеми „Илиада“ и „Одисея“ за „добре изградената Микена, богата на злато“. До 19-ти век тези стихотворения се разглеждат като не повече от увлекателни и красиви легенди. Но през 1870-те години археологът Хайнрих Шлиман (1822–90), въпреки подигравките на професионалистите, намири злато, първо в Троя, а след това в Микена.

В Микена митът и историята са неразривно свързани. Според Омир град Микена е основан от Персей, син на Даная и Зевс. По времето на Агамемнон Кралският дом на Атрей е бил най-могъщият от ахейците (името на Омир за гърците). Дали Агамемнон и семейството му са истински или митични не е сигурно. Археологическите факти обаче са, че Микена е заселена за първи път през периода на неолита и е придобила известност в късната бронзова епоха, от около 1600 г. пр. Н. Е. След индоевропейската вълна, пристигнала в Гърция между 2100 и 1900 г. пр. Н. Е. и повлияна от минойската и цикладската цивилизация, на континента се развива напреднала култура. Сега тази нова цивилизация се нарича Микенска, наречена на най-мощното си царство. Другите царства включват Пилос, Тиринт, Коринт и Аргос, всички в Пелопонес. Доказателства за микенската цивилизация са намерени също в Тива и Атина.

Град Микена се състои от укрепена цитадела и околното селище, в апогея си между 1450 и 1200 г. пр. Н. Е. Поради огромния размер на „циклопските“ стени (високи 13 м и дебели 7 метра), образувани от каменни блокове с тегло на 6 тона на места, легендата разказва, че Персей е привлякъл помощта на Циклоп, един от еднооките гиганти, описан в Одисеята, за изграждане на Микена.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин