Древната история на площад Монастираки в Атина - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Древната история на площад Монастираки в Атина
Автор: Peika.bg
Древната история на площад Монастираки в Атина
Снимка: pexels

Разположен в сърцето на Атина, площад Монастираки е уникална смесица от постоянно променящи се жизнени стилове, култури и епохи. Това без съмнение е един от най-очарователните и оживени райони в гръцката столица.

Ако просто застанете в центъра на площад Монастираки и се огледате добре наоколо, можете да си създадете картина на миналото и настоящето на Атина в рамките на няколко квадратни метра.

Зашеметяващото разнообразие на архитектурата на неговите сгради само по себе си олицетворява бурната история на Гърция.

Оформлението на площад Монастираки отразява историята на Атина

От едната страна на площада е православната църква на Дева Мария Пантанаса, а от другата е джамията Цистаракис от Османската епоха.

Построени през втори век след Христа, стълбовете на библиотеката на Адриан все още могат да се видят през арките на джамията, докато точно над тях Акрополът доминира в гледката, образувайки зашеметяващ фон за сцената.

Редица неокласически сгради, които заобикалят площада, включително метростанцията, добавят още една епоха към списъка на онези, които са илюстрирани в това малко пространство.

Наскоро реновиран, самият площад е постлан с мозаечни „потоци” от мрамор, камък и ковано желязо, символизиращи разнообразието на Средиземноморието.

Има много повече в това очарователно място, отколкото може да се предположи. Нека се потопим в завладяващата история на Монастираки и какво го прави толкова уникален днес. 

Историята на емблематичния площад

Емблематичната метростанция Монастираки е построена през 1895 г., когато е построено надземното метро. Това всъщност е влак, а не истинско подземно метро, поради което атиняните все още го наричат „трено“.

Трено свързва пристанището на Пирея с Атина и Кифисиас, квартал в северната част на Атина.

В момента подземната линия на метрото, която свързва летището с града, минава и през Монастираки, което го прави основен транспортен център днес.

Както навсякъде другаде в Атина, създаването на метрото води до открития на древни руини и артефакти, някои от които са изложени в самата станция.

Когато строителството на новата метростанция започва през 2004 г., има много трудности в тази част на града, тъй като граничи с коритото на Ериданос, която е била свещена река за древните атиняни.

Река Ериданос е извирала от извора си по склоновете на хълма Ликабетос в Атина, който се издига на 300 метра над морското равнище. След това водите му течали през Агората на древна Атина до археологическия обект Керамейкос, древно гробище, където коритото му все още се вижда.

Древната агора на Атина

В древни гръцки времена агората на Атина е служила като търговски, социален и политически център на целия град. Там на определени интервали се провеждал и пазар на открито.

Това било най-доброто място за гражданите да се срещнат и да обсъждат бъдещето на града и всеки от многото други въпроси на деня.

Различни храмове, построени за почитане на гръцките богове, заобикалят Агората, което означаваше, че това пространство функционирало и като жизненоважен религиозен център.

Древната агора сега

Въпреки че повечето от сградите в Агората за съжаление не са добре запазени, някои от най-известните сгради, включително Стоа на Аталос, древен „универсален магазин“, в който в момента се помещава Музеят на древната Агора, са красиво реконструирани.

Агората също е дом на храма на Хефест, който е бил бог на занаятчиите. Тази сграда, един от най-добре запазените храмове на древна Гърция, е построена между 449 и 415 г. пр.н.е.

Древната Агора без съмнение е една от най-важните забележителности на столицата. Въпреки че повечето от сградите в района са били ужасно повредени през хилядолетията, историческото значение на този обект го прави задължителен за посещение от всички посетители на Гърция.

Керамейкос, античното гробище на Атина

Един от най-важните, но най-малко посещавани археологически обекти в Атина е Керамейкос, древното гробище на Атина, което е било в непрекъсната употреба от девети век пр.н.е. до римско време.

Преди районът да бъде превърнат в гробище, там са съществували редица грънчарски работилници, поради което районът е наречен Керамейкос от „керамос“, което означава „керамика“ на гръцки.

Кварталът е разделен на две части от древните стени на Атина, така наречените Темистични стени.

Външната част, разположена извън градските стени, е превърната в гробище, но вътрешната част продължава да бъде населено място.

Съвременните археологически разкопки на района започват през 1870 г.; Германският археологически институт в Атина отговаря за разкопките от 1913 г. до наши дни.

През десетилетията археолозите са открили храмови колони, мраморни статуи и погребални дарове, както и хиляди гробници и останки от различни обществени сгради.

Хиляда допълнителни гробници, датиращи от 4-ти и 5-ти век пр.н.е., бяха открити по време на строителството на метростанция Kerameikos.

Посетителите могат да видят всички очарователни археологически открития в малък музей, разположен до входа на обекта.

Джамията Цистаракис

Разположена точно вдясно от гара Монастираки, джамията на Цистаракис Ага стои като символ на дните на османското владичество над град Атина.

Цистаракис е някогашният османски владетел на Атина, който взема съдбоносното решение да построи джамия през 1759 г. на площада Базар (пазар), както този площад е бил известен преди това.

Легендата разказва, че Цистаракис наредил древна колона от храма на Зевс да бъде унищожена и направена в мазилка, за да вароса стените на джамията му.

Въпреки това ужасна чума опустошава града на следващата година и населението на града обвинява Цистаракис, че е причинил внезапното избухване на болестта.

Според древногръцката народна традиция всички древни артефакти са пропити с духове и никога не трябва да се безпокоят по каквато и да е причина.

Решението на Цистаракис да унищожи колоните разгневило духовете, които отмъстили, като изпратили чума върху града, в това вярвали местните.

В крайна сметка османският владетел е арестуван по заповед на султана и е осъден на смърт чрез обезглавяване.

След създаването на съвременната гръцка държава джамията е превърната в склад и оръжейна, а в един момент дори е използвана като затвор.

След възстановяването ѝ през 1915 г. той функционира като музей на занаятите, а от 1975 г. излага колекция от керамика от началото на 20-ти век от Гърция, Кипър и Османската и съвременна Турция.

Библиотеката на Адриан

Библиотеката на Адриан, която се намира точно до джамията Цистаракис, е най-впечатляващата древна сграда в целия Монастираки.

Част от амбициозната строителна програма на римския император Адриан, библиотеката е построена през втори век сл. Хр.

Когато била завършена, тя била една от най-пищно украсените сгради на древна Атина и най-голямата библиотека в града.

Задната стена на библиотеката била мястото, където се съхранявали най-ценните книги и свитъци. Огромният комплекс включва също читални и аудитории и включва дълъг басейн в центъра, създавайки спокойна среда, която е подходяща за функцията на сградата.

За съжаление, през 267 г. сл. н. е. нахлуването на източногерманско племе, наречено херули, води до разрушаването на сградата и атиняните никога не успели да възстановят библиотеката до предишния ѝ блясък.

Манастирът Пантанаса

Малка църква, посветена на Дева Мария Пантанаса, също се намира в покрайнините на площад Монастираки.

Учените обсъждат точната дата на построяването на църквата, но преобладаващата теория сочи, че тя е построена през 10 век.

Малкият византийски параклис, посветен на Дева Мария „Пантанаса“ (вселенската кралица) е всичко, което е останало от манастир, съществувал до времето на гръцката независимост, където сега се намира истинският открит площад, оттук и името Монастираки (което означава „малък манастир“).

Малката църква, която е функционирала като римокатолически параклис по време на управлението на германския народ, наречен франки, през 13-ти и 14-ти век, също е била частна собственост на венециански благородник по едно време.

Външният вид на византийската църква е драстично променен от обширна реставрационна програма през седемнадесети век.

В близкото минало църквата е възстановена доколкото е възможно в първоначалния си вид и все още работи като една от най-древните и исторически църкви в град Атина.

От огромни библиотеки до древни реки, прокълнати джамии и църкви на хилядолетия, площад Монастираки несъмнено е място с огромно историческо значение и голяма красота.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин