Двама българи ще подобряват рекорд по парапланеризъм - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Двама българи ще подобряват рекорд по парапланеризъм
Двама българи ще подобряват рекорд по парапланеризъм

Представяте ли си какво е да прекосите цяла България с парапланер без да кацате нито веднъж? Това са повече от 400 км, ако не можете да си го представите. И ако някой успее да го направи, ще е нов рекорд за Европа.

Двама българи - Ясен Савов и Веселин Овчаров - ще направят опит да подобрят европейски рекорд по парапланеризъм, като изминат над 400 километра с един полет, прекосявайки цяла България.

Планът

През лятото на 2016 г. двамата, известни като едни от най-добрите в парапланеризма на световно ниво, ще направят опит да подобрят европейския рекорд по летене.

Ясен и Весо от деца досега

41978

Ясен Савов

Ясен и Весо са приятели от деца и вече близо 20 години се занимават с парапланеризъм.

В спорт, доминиран от Франция и останалите алпийски страни, Ясен Савов е първият източноевропеец, който успява да стане европейски шампион. През 2012 г. той печели отличието в "коронната" дисциплина прелетно летене (cross country).

Адски съм горд от тази титла, защото успях да победя най-големите в този спорт, и то на техен терен, във френските Алпи“, споделя Ясен. Освен това той е заемал всички места от почетната стълбичка в състезанията от световната купа по парапланеризъм, а също така е рекордьор на България за най-голям затворен триъгълник с парапланер. Савов е смятан и за един от най-бързите в света, като по време на състезания се сдобива с прозвището "Mister Speed".

Весо Овчаров пък е единственият професионален акропилот в България и единственият официален атлет на Red Bull от България. Световен рекордьор по инфинити тъмблинг в синхрон заедно със сръбския си колега Петар Лонкар през 2013 г., по време на първото издание на XPoint Festival в Приморско. Весо има световен рекорд по тройно синхронизирано изпълнение на фигурата „инфинити тъмблинг“ заедно с Петар Лонкар (Сърбия) и Ондрей Прочазка (Чехия). За първи път в историята на параглайдинга, пред очите на летяща с балони публика в - Кападокия, Турция. Тримата атлети изпълняват фигурата цели 126 пъти в абсолютен синхрон. Центробежните сили, които влияят на човешкото тяло при тази въздушна маневра, достигат до 7G, което неслучайно я нарежда на първо място по сложност в този спорт. През 2015 г. е поканен като състезател в поредното издание на World Air Games, в Дубай – огромно признание за световното му ниво като атлет.

Новият рекорд

41977

Весо Овчаров

През лятото Ясен и Весо ще се опитат да приложат опита и техниката си на местен терен, за да подобрят европейския рекорд по прелетно летене, който е 420 км. Първи своя опит ще направи Весо през месеците юни – юли, а след него в края на август ще излети и Ясен.

За жалост програмите ни са много натоварени и не се засичаме, за да можем да го направим заедно, но и така преживяването ще си заслужава“, споделя Весо.

И двамата ще излетят от Добрич, като целта им ще бъде да летят поне 9 часа без прекъсване. „Ще следим времето, защото то е много важно за целите на подобен полет. В момента, в който видим, че е подходящо, ще направим и опита“, разказва Ясен. За разлика от предишните полети, които стартират около обяд, Ясен Савов ще излети сутринта, около 10:00 ч., и ще се задържи в небето до залез, около 19:00 ч.

За начинанието няма предвиден специален екип, разчита на приятели, защото в този спорт трудно се намират спонсори. „През годината работя и с парите успявам да си плащам за участия в състезания, както и за подобни опити. Надявам се един ден и на тези спортове да започне да се отделя заслуженото, защото летенето е велико преживяване. Виждам как се случват нещата по света, там наистина се обръща внимание на парапланеризма“, завършва Ясен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин