Дворецът в Аранхуес: Пътешествие назад във времето - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дворецът в Аранхуес: Пътешествие назад във времето
Автор: Евелина Миленова
Дворецът в Аранхуес: Пътешествие назад във времето

Представете си пътешествие назад във времето. Да се върнем в 16-и век в процъфтяващото кралство Толедо, когато тукашните ковачи на мечове са най-добрите, а коприната - най-фината. Местните жени са смятани за най-красивите и най-добре образованите дами на целия Иберийски полуостров. Мъжете на Толедо са галантни и говорят най-чистия испански. През 1577 г. тук пристига художникът Ел Греко и картините му на измъчени светци и отвъдни светове завинаги обгръщат Толедо с воал на мистериозност.

Недалеч от града кипи строежът на кралската резиденция Аранхуес по плановете на най-прочутите архитекти за онова време. Фасадата на сградата е емблематична със своите цветове – бяло и червено. А интериорът грабва с разнообразието от различни зали, всяка със собствен стил. Залата на порцелана е смятана за най-впечатляващата, заради разнообразните орнаменти по стените, които представят екзотични сцени от Китай. Не по-малко интересна е и Арабската стая, която е вдъхновена от една от залите в крепостта Алхамбра. Главното стълбище е внушително, но и деликатно с флоралните мотиви на парапетите от ковано желязо и бронз. Липсва му само една Пепеляшка, която да бяга преди да е ударил 12-ят час.

31256

Кралските градини са във френски стил – основани на геометрични форми и принципите на симетрията. Те представляват комбинация от паркове и гори, украсени с многобройни статуи и фонтани. Четирите градини са уникално съчетание между делото на човека и природата. Те са толкова впечатляващи, че вдъхновяват “Концерт за Аранхуес” на композитора Хуакин Родриго. В своята музикална творба той се опитва да пресъздаде чувството да се разхождаш из прелестните кралски градини.

31259

31257

Най-интересният фонтан представя сцената, в която Херкулес повдига от земята великана Антей. До този момент великанът бил непобеден, заради помощта на майка си – Гея, богинята Земя. Няколко пъти Херкулес повалил Антей, който получавал нови сили от досега със земята. Когато Херкулес разбрал тайната, той вдигнал великана във въздуха и го удушил.

Краят на приказната епоха на просперитет настъпва, когато през 1606 г. Мадрид става новата столица на Испания. Заможните семейства постепенно напускат Толедо, за да се установят в новия имперски град. Те даряват имотите си на църквата, за да се освободят от плащането на данъци. След това в града има толкова много сгради, принадлежащи на църквата, че го наричат „свещен град“.

31260

Полезна информация: Аранхуес е градче на около 45 минути от Мадрид с влак C3 Cercania, който тръгва от гарите Chamartin, Nuevos Ministerios Recoletos или Atocha. Гарата е на 10 минути пешеходно разстояние от двореца. Можете да посетите Аранхуес и градините му от вторник до петък на цена от 9 евро. Подробна информация ще откриете тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин