Един интересен обект край Павликени: Античният керамичен център - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Един интересен обект край Павликени: Античният керамичен център
Автор: Вероника Иванова
Един интересен обект край Павликени: Античният керамичен център
Снимка: acc-pavlikeni–net

Само на 6 км. северозападно от град Павликени съществува една интересна забележителност, за която може би несте чували. Става въпрос за античният керамичен център, разположен в долината на река Росица.

Обектът е открит случайно през 1971 г. и е една от значимите археологически находки от римско време на територията на България. Това място всъщност представлява земеделско имение (лат. villa rustica), принадлежало на ветеран от римската армия, който след оттеглянето си от войската започва да се занимава със земеделие и животновъдство (това се е случило в края на І век сл. Хр.).

По-късно, в началото на ІІ век, земеделецът открил, че районът е богат на висококачествена глина и решил да създаде работилница за производство на керамични изделия. Така мястото се превръща в един от най-значимите центрове за изработка на керамика – тук се правели съдове (обикновено украсени с червен лак), детски играчки , култова керамика и др.

Един интересен обект край Павликени: Античният керамичен център
Снимка: acc-pavlikeni–net

Вилата претърпява разрушение при нападението на племето костобоки, като тогава собственикът ѝ поставя всичките си спестявания от 3 728 сребърни монети в гърне и го заравя в земята (за времето си това е било солидна сума).

Скоро след това обектът е възстановен, но собственикът не оцелява, за да извади спестяванията си. Така вилата има нов господар и просъществува до смъртта на император Север Александър през 235 г. Тогава племената карпи, готи и др. опустошават много селища в района, а няколко десетилетия по-късно мястото отново е обитавано от хора, основали село в тези земи. Към края на ІV век селото престава да съществува и с това се слага край на живота тук – оттогава, та чак до наши дни.

Керамичният център привлича вниманието на един археолог хилядолетия по-късно, а именно – Богдан Султов, който проучва мястото в продължение на 9 години. Така се стига до изграждането на първия музей на открито в България.

Днес пещите се третират като експонати и част от тях са поставени под стъклени покрития. Създадени са алеи, а откритите тухли и керемиди тук са послужили за изграждането на съвременни сгради, наподобяващи антични такива. В създадената грънчарска работилница пък, майстори от Троян, облечени в римски дрехи, правят възстановки на античното керамично производство. Тук са изложени и много предмети, открити по време на разкопките.

Един интересен обект край Павликени: Античният керамичен център
Снимка: acc-pavlikeni–net

До момента са открити 52 пещи, като според геофизическите проучвания под земята има още много от тях. Според изчисленията, в една пещ могат да се произвеждат едновременно около 50 съда, но трябва да се има предвид, че това е сезонна работа, която обикновено може да се извършва 6 месеца годишно. Въпреки това, всички изчисления сочат, че оттук е излязло огромно количество керамика. Може да се каже, че комплексът не отстъпва по продуктивност на една съвременна средно голяма фабрика.

Любопитен факт е, че на територията на комплекса са открити интересни находки, като бюст на император Комод (180-192 г.), мраморна плоча на Тракийския конник (така е наричано тракийското божество, известно още като Херос), както и предмети от метал и кост.

Античният керамичен център в Павликени е единствен по рода си не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа.

За да стигнете до това интересно място трябва да се движите по пътя от Павликени за село Върбовка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин