Един интересен обект край Варна: крепостта Петрич кале - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Един интересен обект край Варна: крепостта Петрич кале
Автор: Вероника Иванова
Един интересен обект край Варна: крепостта Петрич кале
Снимка: Izvora/bg.wikipedia.org

Във Варненска област, недалеч от град Белослав, е разположена ранновизантийската и средновековна крепост Петрич кале.

Точното ѝ местоположение е на изток от село Разделна, върху висока каменна тераса, която е част от Авренското плато.

Самата крепост е изградена през V-VІ век и е служела като отбранително съоръжение на византийците. По времето на Първото българско царство, по всяка вероятност е престанала да изпълнява тези си функции, като в местността около нея са били изградени славянски селища. През Второто българско царство крепостта преживява разцвет. 1388 е годината, която бележи превземането ѝ от османците, а близо 60 години по-късно – 1444 година крепостта е превзета и разрушена при кръстоносния поход на Владислав Варненчик.

Крепостта Петрич кале е описвана още през 1154 година от арабския пътешественик и географ Ал-Идриси. Той твърди, че на 50 км. от Варна съществува малък град, който е красив и процъфтяващ. През 70-те години на XX век тук са правени разкопки, които са били подновени едва през второто десетилетие на XXI век.

Според данните, които са достигнали до наши дни, може да се каже, че крепостта е била защитена от почти всички страни, като от запад и север това е ставало посредством  непристъпни скали, високи до 35 метра. От изток и отчасти от юг дълбоки и стръмни долове я обграждали. Единственото място, от което можело да бъде достигната е тясната скалиста ивица на юг, свързваща я с Авренското плато.

Един интересен обект край Варна: крепостта Петрич кале
Снимка: Izvora/bg.wikipedia.org

Тук някога е имало две огромни правоъгълни кули, всяка с размер 11 на 9 метра, като разстоянието помежду им е било 50 метра. В наши дни могат да бъдат видени останки от стената на една от кулите с височина 5-6 метра. Освен това има две запазени крепостни стени, а също е разкрита и малка еднокорбна църква, заедно с гробове около нея. В друга голяма кула са открити животински кости и керамика. Сред интересните предмети, открити тук са: стрели; пръстени; монети; колани; накити.

Интересна забележителност е и вкопаната в скалата стълба с дължина около 20 метра. Тя води към два големи водни резервоара с вместимост над 700 куб. м.

Един интересен обект край Варна: крепостта Петрич кале
Снимка: bg.wikipedia.org

Ето и малко информация за самия маршрут:

Пътят към крепостта минава през село Разделна. След като излезете от него, би трябвало да стигнете чешма (оттам започват двата маршрута към крепостта). Вдясно от нея е по-дългата пътека, по която се стига за около час. На около 50 метра вляво от чешмата започва по-краткият, но и по стръмен път към Петрич кале. Той отнема около 20 минути, но теренът е значително по-лош. Тук ще направим уточнението, че на около километър от селото се намира гара Разделна, така че може да се придвижите до тук и с влак. В случай, че сте слезли на гарата, ще трябва да пресечете жп линиите и  да продължите по асфалтовия път за селото.  Преминавайки през него се движете в посока скалите и накрая ще излезете на чешмата.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин