Един мърморко в търсене на щастието по света - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Един мърморко в търсене на щастието по света

Къде живеят най-щастливите хора в света и защо са такива?


Ерик Уайнър е пътувал и живял по целия свят благодарение на работата си като чуждестранен вестникарски кореспондент. Правил е репортажи в повече от 40 страни. В книгата си „География на блаженството“ (издателство „Фабер“) той търси отговорите на въпроси като дали швейцарците са по-щастливи, защото живеят в най-демократичната страна на света? Дали жителите на Катар, потънали в петродолари, намират радост в това изобилие? Дали кралят на Бутан е визионер, щом е въвел Брутното Национално Щастие като национален приоритет? И най-вече: Къде живеят най-щастливите хора на света?

Книгата съдържа здравословни дози психология, геополитика, наука, пътешествия и хумор. Прочетете откъс от нея, а в края му научете как можете да я спечелите от Peika.bg.

*

Швейцария – щастието е скука

Първите швейцарци, с които навремето се сблъсках, направо ми скъсаха нервите. Знам какво си мислите. Швейцарците?!? Тези чудесни, неутрални, неразделящи се с джобните си ножчета и часовници, обожаващи шоколада швейцарци? Да, точно тези швейцарци.

В края на 80-те години бях в Танзания. С приятелката ми избрахме евтин вариант за сафари – заедно с други четирима пътешественици с ограничен бюджет: двама веселяци от Норвегия и една двойка спокойни швейцарци.

Шофьорът ни беше танзаниец на име Good Luck (в превод Късмет). Тогава ни се струваше, че е на хубаво. После обаче разбрахме, че късметът си е чисто пожелание, а не факт. Но вече беше късно и вече я бяхме втасали здравата. Първо, изпод гумите на един камион изхвърча камък и разби предното ни стъкло. Никой не пострада, но следващите два дни в Танзания спирахме във всяко селище по пътя ни в търсене на ново стъкло. После дойде ред и на дъжда, макар и да не беше дъждовен сезон. Приятелката ми и аз криво-ляво издигнахме палатката си, но само след няколко минути тя се събори, в резултат на което прогизнахме, окаляни и окаяни. Палатката на норвежците едва се държеше. Швейцарците обаче имаха професионална геодезическа палатка. Непоклатима като Матерхорн под проливния дъжд и ураганния вятър, тя им осигуряваше топло и сухо убежище. Обзалагам се, че двамата си пийваха горещ шоколад вътре. По дяволите, мислех си в този момент – по дяволите тези сръчни и компетентни швейцарци.

Споменът отново изплува в съзнанието ми, докато влакът от Ротердам преминаваше през Германия и навлизаше в Швейцария. Моето пътуване си има причина, като тази причина не включва отмъщение, кълна се. Оказва се, че според изследванията на Руут Веенховен швейцарците заемат място близо до самия връх на пирамидата на щастието. В квартала с най-хубавите имоти. Швейцарците вероятно си имат някакъв номер – толкова са щастливи тия копелета.

Влакът ми закъснява осемнадесет минути. Това причинява масов ужас в Базел, пограничния швейцарски град, където трябва да се прехвърля на влака за Женева, защото разписанието се обърква. Пътниците, и аз в това число, се изсипват от леко закъснелия германски влак и тичат да хванат швейцарския, който се движи точно по разписание. Изумително, само швейцарците могат да накарат германците да изглеждат мърлячи, мисля си аз, докато пъшкам нагоре по стъпалата.

Ясно, значи стереотипът е верен. Швейцария е точна и педантична. Също така е богата и почти без никаква безработица. А, да не забравя чистия въздух. Улиците са безупречно чисти. И да не пропусна шоколада, който е вкусен и в изобилие. Но да са щастливи? Не видях и грам наслаждение върху лицата на онези швейцарски майстори по разпъването на палатки в Африка. Само едно едва забележимо задоволство, леко поръсено със самодоволство.

За да разрешим тази мистерия, трябва да се върнем отново към онези мъртви, бели и нещастни философи. Никой не е бил толкова нещастен колкото Артур Шопенахауер. Ако щастието означава липсата на мизерия, както счита той, тогава швейцарците имат пълното право да се чувстват щастливи. Но ако щастието е нещо повече от това, ако щастието изисква и някакъв елемент на радост, тогава швейцарското щастие остава мистерия, дълбока и тъмна като блокче шоколад Lindt.

*

СПЕЧЕЛЕТЕкнигата „География на блаженството“ на Ерик Уайнър!

Как?

Довършете в коментар по статията тук изречението: „Най-щастливите хора живеят в...“ Ще се радваме да споделите и виждането си защо е така.

Печелившият ще бъде изтеглен в жребий и обявен във фейсбук страницата на Peika.bgна 7 октомври 2014 г.

Късмет!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Didi Ivanova, 21.11.2014 | 15:30
Най-щастливите хора живеят в спокойствие със себе си, те обичат да се забавляват, да общуват, да докосват природата. Обичат да снимат, да творят, да танцуват..
Todor Ivanov, 07.10.2014 | 19:24
Най-Щастливите хора живеят.... В куфара.. Потънали в мечти да покорят всяко едно кътче на майката земя.... Най-Щастливите хора живеят в мислите си които водят до най-интерестните места на майката земя.... Най-Щастливите хора са хора на път... Защото човек на път е човек с щастие в сърцето... Казва ви го един голям пътешественик и Екскурзовод....
Елена Илиева, 07.10.2014 | 11:42
Най-щастливите хора живеят в Планината! :)
Iveta Tashkova, 06.10.2014 | 22:22
Най-щастливите хора живеят в различни държави, пръснати са по света.Те живеят без очаквания, живеят и се радват за мига.Тези хора нямат националност, а имат отворени за красотата на света очи и сърца! :)
Елена Анастасова, 03.10.2014 | 09:59
Най - щастливите хора живеят в удовлетворение, ПРАВЕЙКИ ТОВА, ЗА КОЕТО СА ПРИЗВАНИ, превръщайки по този начин света в едно по-приветливо и уютно място.
Desy Filipova Stoyanova, 03.10.2014 | 09:16
Най-щастливите хора живеят тук и сега, заобиколени от любимите хора, децата си и истинските си приятели. Те не се корят за минали решения и не се опитват да са перфекционисти в бъдещи действия!
Катерина Колева, 02.10.2014 | 19:48
Най-щастливите хора живеят в мир и любов със себе си и заобикалящият ги свят - от непознатата старица на улицата до работната мравчица пъплеща по земята.
Dani Angelova, 02.10.2014 | 16:54
Най-щастливите хора живеят за МИГА, заобиколени от хората, които ги обичат! :)
Lili Mladenova, 02.10.2014 | 16:46
Не е важно къде, кога и как живеят, важно е да са щастливи, а за това рецепта няма! Четох някъде, че да бъдеш щастлив е завоевание, а не дело на случайността...
Bubu Lina, 02.10.2014 | 16:06
Най-щастливите хора живеят в хармония със себе си и заобикалящия ги свят.
Veronika Grigorova, 02.10.2014 | 15:47
Най-щастливите хора живеят в мир със себе си и средата, която ги заобикаля. В случай, че средата стане неблагоприятна, то те знаят че имат и създават възможности да я променят.
Инна Дашева, 02.10.2014 | 15:20
Най-щастливите хора живеят в...точното време, на точното място, заобиколени с точните хора.
weronicka, 01.10.2014 | 22:40
Най-щастливите хора живеят там, където се чувстват обичани, там където са заобиколени от приятели, природа и други душевни красоти, независимо дали са бедни или богати. Щастието не е измеримо. И причините за щастието за всеки са индивидуални. :)
Марина Георгиева, 01.10.2014 | 19:57
Най-щастливите хора са пътешественици, които не спират да пътуват, защото още не са открили мястото, на което искат да останат.
Sofia Slavcheva-Hristanova, 01.10.2014 | 16:24
Най-щастливите хора живеят в Индия - така казват. Може би защото се учат в благодарност за това, което имат, а не в присъщия за западната култура стремеж към материална (пре)задоволеност. Най-щастливите хора живеят в спокойствие, в свобода да изразяват себе си, да творят, да бъдат различни.
flyingcow, 30.09.2014 | 22:38
в балонче от позитивизъм.
Diyana C. Yosifova, 30.09.2014 | 21:51
Най-щастливите хора живеят в държавата Тук-и-Сега!
Руският съсед, 30.09.2014 | 21:22
Най-щастливите хора живеят в морски държави.
Gabriela Nikolova, 30.09.2014 | 21:10
Най-щастливите хора живеят в хармония със самите себе си. Постигне ли свой вътрешен мир, човек може да се наслади в пълна степен на всичко останало, което го заобикаля!
r_s, 30.09.2014 | 19:56
... планината, обградени отвсякъде с красива природа.
little miss sunshine, 30.09.2014 | 19:54
Най-щастливите хора живеят в тела, изпълнени със слънчеви души. :)
Nina Taneva, 30.09.2014 | 18:20
Най-щастливите хора живеят! Просто живеят, останалото е съществуване!
Grozdana Kiskinova, 30.09.2014 | 17:39
Най-щастливите хора живеят в... настоящето, взели поуките от миналото и с любопитно очакване на предстоящото. :)
Milena Mincheva Karpacheva, 30.09.2014 | 17:37
Най-щастливите хора живеят във всеки еидн от нас, когато отворим очи и оценим това, което имаме!
Мария Делчева, 30.09.2014 | 17:20
в... място, където е свободен и обичан!
M. R., 30.09.2014 | 17:17
... в дом с хора, които обичат и ги обичат:)
Tanya, 30.09.2014 | 16:51
Най-щастливите хора живеят в своя проекция на заобикалящия ни свят, която е позитивна, човечна и признателна.
Temenuga Olele, 30.09.2014 | 13:34
Най_ щастливите хора живеят навсякъде, просто много различни неща правят хората щастливи.
Маргарита Камбурова, 30.09.2014 | 12:06
Най- щастливи са хората близо да природата, независимо от това къде живеят!
Vessy Aleksieva, 30.09.2014 | 11:59
Най-щастливите хора живеят тук и сега.
Абонирайте се за нашия бюлетин