Еднодневен преход в Стара планина: Карлово – Карловското пръскало - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Еднодневен преход в Стара планина: Карлово – Карловското пръскало
Автор: Вероника Иванова
Еднодневен преход в Стара планина: Карлово – Карловското пръскало

В пределите на Стара планина се намира един от най-известните водопади в страната, а именно – Карловското пръскало.

Разположено само на 9 км от град Карлово, Карловското пръскало предизвиква интереса, както на българските, така и на чуждестранните туристи. Издига се на цели 1400 метра над морското равнище, което го прави един от най-високо разположените водопади в България. Водната му струя се спуска от 30 метра височина по особено красив начин.

Част е от Национален парк Централен Балкан, като местоположението му е в резерват Стара река, в подножието на връх Жълтец. Това, че се намира в Централна България го прави удобно място за еднодневна разходка за туристи от различни краища на страната.

Ето и какъв е най-лесният туристически маршрут до самия водопад:

Нека уточним, че почти през целия път ще се движите в гориста местност (с изключение на началото). Ще минете край доста чешми, така че не е нужно да се запасявате с много вода.

Отправна точка на пътешествието е град Карлово. Разходката започва от градския парк, намиращ се в края на града. Там освен информационната табела има и паркинг, където можете да оставите колата си. След като подминете парка, ще видите мост. Оттам може да тръгнете надясно, като след около 5 минути ще сте пред водопад Сучурум. Той е сравнително малък, но също красив, така че можете да се отбиете до него. В случай, че не искате да го посещавате, може да продължите от моста наляво. Ще забележите две маркировки – синя и зелена. След малко пътят се разделя, като за набелязаната цел трябва да следвате синята маркировка, сочеща надясно. Броени минути по-късно ще стигнете и първата чешма, а след нея и таблото, указващо навлизането в Национален парк Централен Балкан. За да стигнете от информационното табло до първата хижа по пътя –  Хубавец, ще ви е нужен около час и половина.

Еднодневен преход в Стара планина: Карлово – Карловското пръскало
Снимка: Givern/bg.wikipedia.org

Някъде по средата на този маршрут ще видите място за почивка, с огнище и чешма. Там можете да си отдъхнете, тъй като ще сте се движили по сравнително стръмен терен. Оттук нататък пътеката става приятна за вървене, а също и много красива. Достигайки до хижата, можете да се отклоните малко, за да видите Черното пръскало. Това също е водопад, по-малък от Карловското пръскало, и не толкова известен. В случай, че продължите направо към целта, без отклонения, след час ще сте стигнали до хижа Балкански рози. Близо до нея има няколко моста, по които ще трябва да минете. След това пътят става малко по-стръмен и след около час ще пристигнете в хижа Васил Левски.

Интересен факт за нея е, че е първата хижа, построена в Стара планина и трета в България. Оттук тръгват множество туристически маршрути, като един от тях е към връх Ботев.

Тук е мястото да споменем, че ако сте решили да отседнете в хижата, трябва да си направите предварителна резервация, тъй като, особено през летните месеци, мястото е много посещавано. Имайте предвид, че времетраенето на преходите е ориентировъчно и изминаването на целия маршрут би могло да отнеме над 5 часа. През лятото е възможно водата, стичаща се от водопада, да е по-оскъдна, но въпреки това гледката е красива. Зимата пък мястото е като излязло от приказка, но самият преход е по-опасен.

За да се стигне от хижа Васил Левски до Карловското пръскало, се минава по дървен мост. Разстоянието се изминава за около 10 минути, като пътеката е ясно очертана, така че едва ли ще я сбъркате.

Еднодневен преход в Стара планина: Карлово – Карловското пръскало
Снимка: Peterdx/bg.wikipedia.org

Оттук нататък остава само да се насладите на гледката, която водопадът предоставя. Тя определено си заслужава!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин