Нова интерактивна онлайн карта за района на Осогово - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нова интерактивна онлайн карта за района на Осогово
Нова интерактивна онлайн карта за района на Осогово

С настъпването на любимия месец май Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) представя близката и вълнуваща дестинация – пограничната планина Осогово.

Тя е подходяща за разнообразни форми на туризъм – пешеходен, вело, конен и други. За вдъхновение и за удобно пътуване можете да ползвате новата интерактивна онлайн карта „Пешеходни и велосипедни маршрути в района на Осогово“, поместена в страницата на Българска Фондация Биоразнообразие или директно оттук.

Целта на картата е да популяризира природния туризъм в Осогово и да събере на едно място всички познати маршрути там. В най-широк смисъл природният туризъм включва преживявания в природна среда, като обикновено се практикуват дейности на открито, устойчиви по отношение на тяхното въздействие върху околната среда. Той е тясно свързан с цялостното преживяване на посетителя в дадена дестинация, като храна, култура, релакс, здраве, бягство от ежедневието, време със семейството, настаняване, транспорт и др.

Богатото биологично разнообразие на Осогово е добра предпоставка за развитието на природен туризъм. Освен това релефът на планината е разнообразен (високи върхове, заоблени била, дълбоко врязани речни долини), като същевременно тя е леснодостъпна и проходима между месеците май и ноември. Осогово предоставя отлични възможности за природен туризъм, благодарение на мрежата от черни пътища с преобладаващи леки и умерени наклони. Българската част на планината би могла да се прекоси пеша или с планински велосипед за 2 дни (с преспиване в някоя от планинските бази). В близост до тях са изградени три ски-писти с различна степен на трудност, като едната е снабдена с препятствия за сноубордисти ("Осогово Фън Парк").

Нова интерактивна онлайн карта за района на Осогово

Petko Tsvetkov

Картата на БФБ предлага 34 пешеходни маршрута в Осогово и съседните ѝ планини (в т.ч. части от Чудинска, Лисец, Конявска, Земенска, Влахина). Феновете на планинското колоездене могат да избират между 20 MTB-маршрута, като някои от тях преминават в съседната Влахина планина. В допълнение е включена и частта от Европейския велосипеден маршрут „Пътят на Желязната завеса“ (ЕвроВело 13), преминаваща през Кюстендилското Краище и покрай Осогово. Маршрутите обхващат повечето интересни места в района, в т.ч. природни, културни и други забележителности. Всеки от тях съдържа описание, GPS следа, височинен профил и снимки. За по-добра ориентация маршрутите са визуализирани върху Google картна подложка.

Картата е изработена на база оценката на потенциала на Осоговска планина за природен туризъм. Според анализа на специалистите с най-голям потенциал за развитие са: планинското колоездене, пешеходните преходи, наблюденията на цветя/ пеперуди/ птици/ (следи от) бозайници, парапланеризма, екологичното образование (турове, лагери) и конния туризъм. Здравният туризъм, свързан с ползването на лечебните термални води и благоприятния климат, предстои да се развива.

Нова интерактивна онлайн карта за района на Осогово

Nomad Team

При използването на картата за преход в района екипът на БФБ обръща внимание върху следните особености:

- Приложените GPS следи не съответстват на маркирани туристически пътеки;

- Съветваме ви да следвате предложените GPS следи, но все пак имайте предвид, че някои участъци от пътя може да са станали трудно проходими поради ерозия, обрастване, наводняване и др.;

- Преди преход в планината заредете батериите на GPS устройствата си и качете актуална картна подложка (за работа в офлайн-режим);

- За всеки случай носете със себе си и хартиена карта на района;

- Интерактивната карта се вижда най-детайлно на персонален компютър, на цял екран (натиснете бутона View larger map/ Преглед на по-голяма карта).

„Пожелаваме ви незабравимо хубави преживявания сред спокойствието и уникалната природа в района на Осогово! Ще сме ви благодарни, ако ни дадете обратна връзка за открити недостатъци, неактуална или нова информация относно картата.“ – споделя Мартина Колева, която стои зад идеята за създаването на туристическата карта. – „Не бихме могли да се справим без доброволния принос на много съмишленици и приятели на БФБ, както и без подкрепата на проекта "Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово", финансиран от Германската федерална фондация за околна среда DBU и Франкфуртското зоологическо дружество FZS.“ - допълва тя.

Осогово ви очаква!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин