Еднодневна екскурзия с деца: Музей на минното дело в Перник - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Еднодневна екскурзия с деца: Музей на минното дело в Перник
Автор: Елена Исаева

Почивните дни са близо и искате да отидете някъде за един ден с вашите деца, но вече се чудите къде. Изберете Музея на минното дело в Перник. Мястото определено ще се хареса на децата, най – вече, защото се намира под земята, а това определено се харесва на малчуганите, защото се чувстват като изследователи сред минните експонати. Това, че трябва да носят каска на главата допълнително ги зарежда с адреналин за едно ново и различно приключение.

Е него екскурзоводите ще ви разкажат интересни неща за минното дело като цяло и в района на Перник.

Еднодневна екскурзия с деца: Музей на минното дело в Перник
Снимка: Елена Исаева

Минният музей в Перник е открит на 26 август 1986 г. и той е част от подземна минна галерия, в която между 1891 и 1966 г. са се добивали кафяви въглища. Музеят е единствен по рода си на Балканския полуостров, няма друг такъв, което го прави наистина уникален.

Музеят на минното дело е разположен в част от запазените галерии на първия български рудник „Старите рудници“, който е бил открит през 1891 г. В него са се добивали кафяви въглища до 1966 г., когато залежите му са изчерпани и той е закрит. През 1980-те години по подобие на солната мина „Величка“ в Полша, се взима решение да се направи музей на минното дело в Перник.

Музеят се намира в две минии галерии, които имат обща дължина от 630 метра и в тях са представени над 30 различни експозиции, които показват развитието на минното дело не само в Перник, но и в цяла България. Някои от автентичните експонати проследяват развитието на техниката за добив на въглища у нас и по света. Представени са и различни съоръжения за укрепване и осветление в минните галерии. Проследява се дори и развитието на транспортната техника – локомотиви и пътнически вагонетки.

Еднодневна екскурзия с деца: Музей на минното дело в Перник
Снимка: Елена Исаева

В този интересен и забавен музей има и мултимедийна зала, в която се прожектират различни филми и лекции, които са свързани с минното дело.

В една от галериите има икона на Свети Иван Рилски, защото се смята, че той е покровител и пазител на миньорите.

До входа на самия музея има запазено вкаменено дърво на повече от 50 млн. Години, което си е доста впечатляващо. То е наречено „дърво на щастието“. При всяко влизане в мината, миньорите са го докосвали за щастие и късмет.

В музея се влиза само и единствено с екскурзовод при наличието на група от не повече от 20 човека. Обиколката има продължителност около 40 минути, като е абсолютно задължително слагането на каски, които се раздават на входа. За по-добър комфорт на посетителите е необходимо носенето на връхна дреха, поради постоянната ниска температура в галериите, която е малко над 0 градуса по целзий.

Мястото е доста интересно, различно и определено ще се хареса много на вашите деца, а също така и на вас. Все пак е единствен подобен музей на Балканите и това го прави много специално място. След като го посетите може да се разходите в Перник, да заведете децата си в парка на предизвикателствата, на разходка в центъра или просто в някой парк на сладолед.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин