Евбея - забележителности лятно време - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Евбея - забележителности лятно време
Автор: Ралица Василева
Евбея - забележителности лятно време

Евбея (известен и като Евия или Негропонт) е най-големият от егейските острови на Гърция и вторият по големина остров след Крит (който се намира в Средиземно море). Разположен е много близо до континенталната част на Гърция, с която е свързан с мост, поради което е бързо и лесно достъпен. Ако сте избрали острова за своята почивка в Гърция, вижте кои са някои от основните забележителности на Евбея.

 

Протокът Еврип и водата, която тече в различни посоки - Островът е отделен от континенталната част на Гърция от протока Еврип, широк само 39 м. Тук ще наблюдавате необяснимо явление – водата, идваща от Черно море, се разделя на две покрай острова и 6 часа и 8 минути тя тече от север на юг, а след това започва да тече със същата скорост от юг на север отново за 6 часа 8 минути. Над Еврип е издигнат вдигащ се мост, който свързва острова с континенталната част на Гърция.

Плажове на ЕвбеяПлажове има навсякъде около острова. На Евия ще разполагате с общо 900 км плажна ивица. Обширни чисти плажове и малки скалисти заливчета, тук ще намерите най-подходящото място за вас. Едни от най-добрите са: Артаки (Artaki), Неа Стира (Nea Stira), Хелиаду (Heliadou), Кими (Kymi), Ангали (Angali), Агиокамбос (Agiokambos), Агиос Георгис (Agios Georgis), а плажът Килиаду (Chilliadou) е нудистки. Помнете, че в Гърция нудизмът е разрешен само на обособените за целта плажове. 

Църквата „Панагиа Лихада” (Panagia Lihada) се намира в района на Агиос Георгиос в северната част на острова. Църквата е посветена на Божията майка и затова в нея се съхранява голяма нейна икона, за която няма информация как е попаднала тук. Интериорът е много богат. Ще видите и запазени стенописи, изобразяващи живота на Исус, дърворезбован трон и няколко мозайки. Полезна информация за църквата ще намерите на сайта й.

Лечебни извори и спа терапия в Едипсос - В град Едипсос (Edipsos), в северозападната част на остров Евия, от древни времена хората са лекували болежките си в лечебните му извори. Той е от най-древните балнеолечебни центрове в Европа. Лековити са не само горещите и богати на минерали бани, но и питейната вода на намиращите се в съседство извори. В градчето се предлагат спа процедури, масажи и лечебни терапии. Отпуснете се и излекувайте тялото и душата си. 

Халкида (Халкис) е най-големият град на остров Евия и негова столица от древни времена до днес. Тя е модерен град с много магазини, барове, ресторанти и места за забавление. Тук се намира мостът, който свързва острова с Гърция. В Халкида има интересен археологически музей, руини от древни храмове и крепост от XV век.

Град Еретрия (Eretria) е вторият по големина град на остров Евия. Тук също има археологически музей, ще видите и руини на древни храмове и къщи, както и останки от древен театър. Еретрия се намира в западната част на острова.

Град Кими (Kymi) е един от най-старите градове на острова. Разположен е на голяма надморска височина. Тук можете да посетите фолклорен музей, който ще ви запознае със занаятите и начина на живот на местните. В града ще видите и древни руини и стар византийски манастир. Кими се намира в източната част на Евия. 

Криуз до островите Лихадонисиа - От северните брегове на острова можете да наемете корабче или лодка и да стигнете до групаta малки красиви острови Лихадонисиа (Lihadonisia). Те са разположени на няколко километра от брега на Лихада. Край островите ще имате възможност за гмуркане с акваланг в прозрачните сини води и ще се срещнете с пъстри подводни обитатели, а на островите ще се радвате на красиви плажове и зелени гористи територии.

Планински маршрути из Дирфис - Отвесните склонове на високия 1743 м планински масив Дирфис (Dirfysобещават вълнуващо спускане с планински велосипед и истинско скално катерене, а прохладните пътеки и местности са идеални за разходка или пикник. Природата ви очаква да приключенствате. Допълнителна информация за маршрути, както и полезна информация, ще намерите тук.

Магазини в ЕвбеяВ Халкида и Еретриа ще намерите магазини за всичко необходимо, а в по-малките градчета има магазини и сергии с традиционни за тях сувенири, съдове, керамика, платове, картини, бижута и още много други стоки.

Нощен живот в Евбея - Най-голямо разнообразие от дискотеки, клубове, барове и ресторанти има в центъра на столицата Халкида, но не очаквайте бурен нощен живот, тъй като островът като цяло е по-скоро място за спокойна семейна или романтична почивка. В различните градчета ще намерите много барове, където да пийнете. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин