Европа планира дигитална здравна карта за възстановяване на пътуванията - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Европа планира дигитална здравна карта за възстановяване на пътуванията
Автор: Peika.bg
Европа планира дигитална здравна карта за възстановяване на пътуванията
Снимка: pexels

Европейската комисия обяви предложението си за въвеждане на „Цифров зелен сертификат“ за проследяване на тестове и ваксинации за COVID-19.

Целта му е да позволи трансграничен туризъм в Европа и да помогне за стимулиране на икономическото възстановяване.

Цифровият сертификат би позволил пътуване в рамките на ЕС, като посочи дали притежателят е ваксиниран или е имал отрицателен тест за вируса. Той също така ще съдържа информация за възстановяването на тези, които са били болни от COVID-19.

Това означава, че хората, живеещи в Европа, биха могли да използват пропуска, за да пътуват по-лесно до други европейски държави. Цифровата инфраструктура за улесняване на използването на сертификатите може да бъде създадена до лятото.

Начинът, по който ще работи, е, че всяка болница, медицински център или здравен орган ще имат свой собствен цифров подпис и всички тези подписи ще се съхраняват в защитена база данни във всяка държава. ЕС ще разработи система, при която всички подписи на сертификати могат да бъдат проверени в целия ЕС. Цифровият сертификат ще се съхранява на мобилно устройство, а гражданите могат да поискат и версия на хартиен носител. И двете страни ще имат QR код, който съдържа основна информация, както и цифров печат, за да се гарантира, че сертификатът е автентичен.

Цифровият зелен сертификат ще бъде приет във всички страни членки на ЕС и ще помогне да се гарантира, че ограниченията могат да бъдат премахнати по координиран начин. Всеки гражданин на ЕС или гражданин на трета държава, законно пребиваващи в ЕС, следва да бъдат освободени от ограниченията за свободно движение, след като притежават сертификата. Ако държава-членка продължава да изисква притежателите на дигитален зелен сертификат да бъдат поставени под карантина или тест, тя трябва да уведоми Комисията и всички останали държави-членки и да обоснове това решение.

Държавите от ЕС ще трябва да приемат сертификати за ваксинация за ваксини, получили разрешение за пускане на пазара на ЕС, въпреки че страните членки могат да решат да разширят отказа от ограниченията за свободно движение на пътници от ЕС, получили друга ваксина. Комисията работи и със Световната здравна организация, за да гарантира, че сертификатите ще бъдат признати и другаде по света.

Въпреки че бяха изразени опасения относно неприкосновеността на личния живот и жизнеспособността на стартирането на такава програма, преди много европейци да бъдат ваксинирани, предложението ще бъде обсъдено отново следващата седмица от европейските лидери.

„Ще зачита защитата на данните, сигурността и неприкосновеността на личния живот“, увери председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Digital Green Pass трябва да улесни живота на европейците. Целта е постепенно да им се даде възможност да се движат безопасно в Европейския съюз или в чужбина - за работа или туризъм. "

Допълнителна информация за цифровия зелен сертификат можете да намерите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин