Фарът на Шабла: Най-източната приказка на България - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фарът на Шабла: Най-източната приказка на България
Автор: Мария Ангелова

Там, където свършва пътят за фара на Шабла, се намира най-източната точка на България – нос Шабла.

Ако някой твърди, че е обиколил България от край до край, дано да е бил и там - иначе не се брои.

Фарът на нос Шабла

На носа се намира най-старият фар в България – открит официално през юли 1856 г. Със своите 32 метра, той е и най-високият по черноморското крайбрежие. Макар че днес фарът попада във военна зона, има дни, когато можете да влезете вътре (през лятото на сайта на Община Шабла обявяват дните за свободен достъп). Любопитно е, че на караулката му е вграден монограм на султан Абдул Меджид - рядкост за онези времена, което показва, че фарът със сигурност е бил важно съоръжение. Това е и единственият фар в България, който е в два цвята – червено и бяло. До 30-те години на миналия век е бил изцяло бял. След това обаче Южна Добруджа попада в границите на Румъния и властите решават да добавят и червено.

40560

Там, където свършва асфалтовият път (малко вдясно от фара, ако сте с лице към морето), има малка дървена беседка с пейки. Тя се намира точно на брега – там можете да размишлявате, да се наслаждавае на прекрасната гледка, или пък безгрижно да поклащате крака, подсвирквайки си любима мелодия. Точно под беседката има миниатюрен миден плаж, пълен с находки за нещотърсачи – мидички, рапани, камъчета. Истинска приказка на 20 квадратни метра. Най-източната българска приказка.

Какво още да видите в района на нос Шабла

Община Шабла може да заема едва 0,29% от територията на България, но плажовете ѝ представляват 22% от българската черноморска плажна ивица. На север са пясъчни, на юг от нос Шабла бреговете са скалисти.

Освен това, накъдето и да поемете, ви очакват срещи с интересни птици и животни в няколко защитени местности - Дуранкулашкото езеро с разположения на остров в него древен Езерен град, Шабленско-Езерецкото езеро, соленото езеро-лагуна Шабленска тузла с неговата лечебна кал.

Полезна информация: Шабла се намира на 80 км от Варна, а носът е на още 5 км от града. След като влезете в Шабла, карайте само по главния път без да завивате никъде, докато не излезете на носа.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте още снимки от фара на Шабла:

40559

Султанският монограм

40561

Поглед от вътрешността на фара

40558

Стълбата към върха

40562

Поглед от върха

16619

Кеят при фара

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Симеон Аспарухов, 13.09.2013 | 12:15
Много обичам вашата страница. Няколко пъти вече ме подтиквате да предприемам преходи, посещения и обиколки из хубавата ни страна. Най-много ме разбивате с текстовата част. Толкова леко, вярно, но приказно е написано всичко . Благодаря на вас, че сте тук и на себе си, че ви открих. Колкото до фара..., след прочетеното, няма как да не отида и там. ;)
Абонирайте се за нашия бюлетин