Къмпинг Космос: Поглед от морето към космоса - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къмпинг Космос: Поглед от морето към космоса
Автор: Елена Коцева

Или защо соц името на този северен къмпинг на Българското Черноморие толкова добре отговаря на мястото. Едновременно носталгична и романтична морска разходка на 10 км от границата с Румъния, през погледа на Елена Коцева и iNews.bg

Къмпинг "Космос" и ресторант "Чайка" - две названия, които няма как да не те отправят като първа асоциация към 80-те години на ХХ век. Носталгия по миналото навява и покривката на синьо-бели квадратчета в ресторанта с повече от чуден изглед към морето. Гледката няма как да не те убеди, че наистина се намираш в края – безкрайни сини вълни, изключение е по тях да премине някой кораб или яхта.

Дуранкулак е най-северната населена точка от България – на точно 100 км от Варна и на 560 км от София, на практика къмпинг "Космос" е последното относително цивилизовано място, където може да се отседне на почивка в страната. Запазил името си действително от времето на късния соц, къмпингът обаче е поддържал ниво и определeно може да се отбележи както с добрите си условия, така и с уюта, който предоставя.

Местата за палатки и кемпери има и на първия линия над малко плажче, а може да се наемат и бунгала, които се намират в поддържана градинка. Цените съответно са 20 и 35 лева, като децата ползват отстъпка. Условията са добри с изключение на това, че баните се оказват недостатъчни за броя заети места и се натрупва опашка. Ресторантът "Чайка" предлага добра и разнообразна кухня.

Плажът не е голям, но въпреки това не може са каже, че е пренаселен. Красотата на Северното Черноморие определено не е открита още от българския турист и пази очарованието си на място, където можеш да намериш уединение и спокойствие.

Безспорно най-голямата забележителност на Дуранкулак са езерото и блатото със защитената местност около тях. Езерото и блатото са две отделни неща и не трябва да се бъркат.

И двете са възможност за еднодневна разходка или за по-продължително наблюдение на птици. Блатистата част на езерото, до което може да се стигне и от плажа, предполага обаче добра екипировка – обувки и мерки срещу комари, които налитат точно като птиците – на ята. До Дуранкулашкото езеро може да стигнете и с автомобил, който да оставите на паркинг.

Езерото има извита бъбрековидна форма, като издадената страна на средата сочи на север, а източният край опира в плаж, който го разделя от морето. В противоположната западна част на езерото са разположени два острова – Големия и Малкия. Големият остров за съжаление вече не е остров, а полуостров, тъй като до него води насип, направен при археологическите разкопки преди десетилетия.

Бамбук, странни шумове, птици, много птици и още повече зеленина. Това е Дуранкулашкото езеро – чак очите да те заболят от зелено.

Най-красиви и интересни обаче се оказаха птиците, когато привечер, малко преди залез слънце, правеха своите въздушни пируети над морските вълни и плажа. За да се приберат после отново към езерото.

А през нощта погледнете към небето и ще разберете защо къмпингът се казва "Космос".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин