Фарьорските острови и “висящото езеро” Сорвагсватн - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фарьорските острови и “висящото езеро” Сорвагсватн
Автор: Вероника Иванова
Фарьорските острови и “висящото езеро” Сорвагсватн

Един необичаен природен феномен може да бъде видян на остров Вагар, най-големия от Фарьорските острови.

Става въпрос за най-известното “висящо езеро” в света, носещо името Сорвагсватн. Разположено върху висока отвесна скала, то изглежда така, сякаш всеки момент ще се изсипе в Атлантическия океан, намиращ се под скалата. Другото име, с което езерото е известно е Лейтисватн, но то не е официално признато.

Самото езеро е с доста големи размери – около 3,5 кв. км. площ и 6 км. дължина, като е разположено в дълбока падина. Надморската височина от лявата и дясната му страна е съответно 252 и 376 м. Тъй като падината не се вижда отдалеч, се създава илюзията, че езерото е разположено на платформата и е на над 100 м. надморска височина. В действителност надморската му височина е около 30 м., но човек трябва да се приближи доста, за да го установи.

Фарьорските острови и “висящото езеро” Сорвагсватн

Интересен факт е, че по време на Втората световна война британската армия построила летище и станция за хидроплани тук, като първият хидроплан се приземил през 1941 г.

Водите на езерото Сорвагсватн се изливат в Атлантическия океан посредством водопад,  наречен Боссдалсфосур. Той трудно може да бъде видян, понеже остава скрит от отвесните брегови скали.

Фарьорските острови, макар и да не са сред най-популярните туристически дестинации в света, определено имат с какво да ни изненадат. Ето и малко повече информация за този интересен архипелаг:

В превод името им означава “овчи острови” и са автономна област в рамките на кралство Дания. Разположени са между Норвегия и Исландия, а най-близката до тях суша са северните острови на Шотландия. Островите са общо 18, като 17 са обитаеми.

 За климата тук са характерни ветровете, хладните и облачни дни през цялата година. Средно през 210 дни от годината вали дъжд или сняг.

Фарьорските острови и “висящото езеро” Сорвагсватн

Що се отнася до населението – то наброява едва около 50 000 души, като се счита че произходът му е скандинавски и келтски. Любопитен факт е, че след проучвания на ДНК-то на местните е установено, че около 87% от мъжете са със скандинавски произход, докато 84% от жените са с келтски произход. Друг интересен факт, е че на островите има недостиг на жени, поради което много фарьорци се женят за филипинки или тайландки. Така те са се превърнали в най-голямото етническо малцинство, наброяващо около 300 души.

Основната религия тук е протестантството, а най-големият град, който е и административен център е Торсхавн. Вторият по големина град пък се нарича Клаксвик.

Фарьорските острови и “висящото езеро” Сорвагсватн

Основен поминък на местното население са риболовът и овцевъдството. Като цяло може да се каже, че Фарьорските острови не са в много добро икономическо състояние, поради което  голяма част от младежите отиват да живеят в Дания след завършване на средното си образование.

По отношение на транспорта, също е доста любопитен факта, че въпреки малобройното си население, островите разполагат със собствена авиолиния – “Atlantic Airways”, създадена през 1987 г. Летище има на остров Вагар, като полетите от там до Копенхаген и Рейкявик са редовни (през лятото и до Лондон).

Поради разположението си, островите са свързани помежду си чрез подводни тунели или мостове, където е възможно. На останалите места придвижването става с ферибот, който прави курсове и до Дания и Исландия.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин