Феерия от цветове - Карнавалът в Рио де Жанейро - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Феерия от цветове - Карнавалът в Рио де Жанейро
Автор: Елена Исаева
Феерия от цветове - Карнавалът в Рио де Жанейро
Снимка: pixabay.com

Рио де Жанейро, кой не е чувал за него, кой не е виждал снимки или в медиите прочутата статуя на Христос Спасител, извисила се над самия град на хълма Корковадо? Това е град – мечта. Със своята изумителна природа – от безкрайните златисти плажове, един от най – известните, от които е Копакабана, красиво течащи водопади до зелените гористи планини, от които се откриват спиращи дъха гледки към Рио. Рио де Жанейро означава Януарска река. Символично е точно така, това е място, където всичко тече динамично и със своята скорост.

В Рио има изобилие от музеи и интересни забележителности. Тук се намира и един от най – големите стадиони в света - Маракана. Уникален със своята екзотика, чар, многоцветност, разноликост. Каквото и да се каже за града, ще е недостатъчно да се опише цялата палитра от цветове, природни дадености, история, култура, забележителности. Това е град, който остава в сърцето. Град, в който не сте сигурни реалност ли е или сън, или е една сбъдната приказка – мечта, която ви пренася в света на вълшебствата и извънпространствени измерения. Място, където съществува безвремието. Където животът тече на високи обороти като във филм, а всъщност за кратко време на една ваканция, сетивата се изпълват ежеминутно с разнообразие от картини, дейности, участие в динамиката на кипящия от емоции живот, енергийно и физическо сливане с ритъма и пулса на този незабравим, фантастичен град.

Феерия от цветове - Карнавалът в Рио де Жанейро
Снимка: pixabay.com

Рио де Жанейро е прочут и със своя карнавал, един от най – грандиозните, пищни и запомнящи се в цял свят. Каже ли се Рио и светът веднага мисли за карнавала, както и обратното. Това е един от най – големите спектакли в целия свят, събитие, което си заслужава да бъде посетено.

Феерия от цветове - Карнавалът в Рио де Жанейро
Снимка: pixabay.com

 

Ежегодно в края на февруари и началото на март тук пристигат повече от половин милион туристи, за да се слеят с празнуващите местни жители. Карнавалът започва 4 дни преди Великите празници и поставя началото на великите пости. Започва с коронясването на Крал Момо.

Феерия от цветове - Карнавалът в Рио де Жанейро
Снимка: pixabay.com

Десетки хиляди зрители се събират на булевард Самбодромо, който е създаден специално за целта, за да гледат надпреварата в парада на самбата. Това е състезание между различните школи. Имено това е гвоздея на карнавала. Билетите не са евтини, а местата са „само“ 70 000!, но въпреки това търсенето винаги е по – голямо от предлагането. Всяка школа по самба има група от 5 000 изпълнители. Всяка от тях има изключително силна хореография. Няколко месеца преди карнавала се правят репетициите и подготовката. Избира се силна тема, с която ще се представят. Групите излизат с богато украсени платформи, с невероятно изработени костюми, прически и грим. Всеки участник излъчва радост, която се предава и на зрителите. Всичко трепти и се движи в специалните мотиви и ритми на самбата. Настроението е на максимум. Няма човек, който да не се весели и да не е в еуфория. Това е нестихващият и неповторим бразилски дух. Карнавалът е събитие, което трабва да се изживее, не само със сетивата, но и с емоциите и душата.

Ако сте любител на силните емоции и латиноритмите, а и искате да избягате някъде на юг през зимата, Рио де Жанейро е вашата дестинация.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин