Фестивалът на черешовия цвят по света - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивалът на черешовия цвят по света
Автор: Peika.bg

Всяка година в края на март започва един от най-красивите фестивали в света - Националният фестивал на черешовия цвят във Вашингтон. През 2015 г. нежните цветове на дърветата ще радват посетителите на фестивала до 12 април, а историята му е следната: през 1910 г. 2000 черешови дръвчета са изпратени в американската столица като подарък от японската столица Токио. За съжаление, те биват поразени от болести и умират, но две години по-късно японците изпращат 3000 други дръвчета.


Фестивалът като такъв започва през 1935 г. и продължава до наши дни, при това подобни събития вече се организират по целия свят. Любопитен факт е, че по средата на фестивала във Вашингтон се провежда и такъв за хвърчила, където хората се учат как да ги управляват и да ги правят, а има и професионална помощ за поправката им. Ето къде още се провеждат фестивали на черешовия цвят:

Копенхаген, Дания

Като подарък за двестагодишнината на Ханс Кристиан Андерсен през 2005 г. датската столица получи като подарък от Япония 200 черешови дървета. Фестивалът там е два дни и се състои в парк Лангелини, където са засадени първите дървета. По време на събитието има демонстрации по бойни изкуства, чаени церемонии, оригами, калиграфии и др.

Ванкувър, Канада

Градът започна да празнува фестивала през 2005 г. и всъщност той се провежда в продължение на един месец, а в програмата му са дузина събития във всеки от 50-те парка на Ванкувър. Има и обеден концерт с традиционни таико барабани, както и музикалното събитие The Cherry Jam.

Джинае, Южна Корея

Най-големият такъв фестивал в страната отдава почит нан военния герой адмирал И Сун-ши, който е удържал японското нападение над Корейския полуостров преди 400 години. По време на събитието повече от 220 хиляди дръвчета разцъфват в бели цветове из целия град.

Химеджи, Япония

В Япония подобни фестивали се провеждат в редица градове, но един от най-големите е този в Химеджи. Феодалният замък от 14-и век, извисяващ над мястото на феста, е отличен бекграунд за събитието, което продължава три дни и включва традиционна музика, церемониално пиене на чай и сергийки с местни вкусотии.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин