Фонтаните на Рим – истински произведения на изкуството - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фонтаните на Рим – истински произведения на изкуството
Автор: Елена Исаева

Рим, столицата на Италия, е известен с красивите си фонтани, които украсяват площадите и улиците. Ето 14 от най-интересните фонтани в Рим, заедно с подробна информация за всеки от тях:

Фонтан Треви (Fontana di Trevi): Една от най-емблематичните забележителности на Рим, фонтанът Треви е най-големият бароков фонтан в града. Отличава се с грандиозна фасада с централна скулптура на Нептун, заобиколен от тритони и морски създания. Посетителите традиционно хвърлят монета във фонтана, за да гарантират завръщането си в Рим.

Фонтаните на Рим – истински произведения на изкуството
Снимка: pixabay.com

Фонтанът на четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi): Разположен на площад Навона, фонтанът на четирите реки е шедьовър на Джан Лоренцо Бернини. Той представлява четирите големи реки на света по това време — Нил, Ганг, Дунав и Рио де ла Плата — и е украсен със сложни скулптури и декоративни елементи.

Фонтанът на Мавъра (Fontana del Moro): Разположен на Пиаца Навона, Фонтанът на Мавъра включва централна статуя на Мавър, държащ делфин. Той е проектиран от Джакомо дела Порта през 16 век и по-късно модифициран от Бернини.

Фонтанът на Пантеона (Fontana del Pantheon): Разположен на Пиаца дела Ротонда, Фонтанът на Пантеона е очарователен фонтан, проектиран от Джакомо дела Порта. Той включва древен египетски обелиск с басейн отдолу.

Фонтанът на Тритона (Fontana del Tritone): Разположен на Пиаца Барберини, Фонтанът на Тритона е удивителен фонтан, изваян от Джан Лоренцо Бернини. Изобразява Тритон, митично морско създание, държащо раковина.

Фонтанът на костенурките (Fontana delle Tartarughe): Разположен на Piazza Mattei, Фонтанът на костенурките е малък, но очарователен фонтан, украсен с четири бронзови костенурки. Първоначално е проектиран през 16 век от Джакомо дела Порта.

Фонтанът на Acqua Paola (Fontanone del Gianicolo): Разположен на хълма Janiculum, фонтанът на Acqua Paola е монументален фонтан, който предлага панорамна гледка към Рим. Построен е през 17 век в чест на възстановяването на древния римски акведукт.

Фонтаните на Рим – истински произведения на изкуството
Снимка: pixabay.com

Фонтанът на наядите (Fontana delle Naiadi): Разположен на Piazza della Repubblica, фонтанът на наядите включва четири легнали скулптури на наяди, представящи реките Нил, Дунав, Ганг и Рио де ла Плата. Проектиран е в края на 19 век.

Фонтанът на Тритоните (Fontana dei Tritoni): Разположен на Piazza Bocca della Verità, Фонтанът на Тритоните е проектиран от Карло Бицакери през 18 век. Той изобразява два тритона, държащи голяма черупка от миди.

Фонтанът на художниците (Fontana degli Artisti): Разположен на Piazza Mincio, Фонтанът на художниците включва централна скулптура на група художници, работещи заедно. Проектиран е от Пиетро Ломбарди през 20 век.

Фонтанът на органа (Fontana dell'Organo): Разположен на Piazza della Repubblica, Фонтанът на органа е уникален фонтан, който включва музикален орган. Той е проектиран през 19 век и свири музика на редовни интервали.

Фонтанът на книгите (Fontana dei Libri): Разположен на Piazza dell' Orologio, Фонтанът на книгите включва купчина книги, от които тече вода. Представлява значението на знанието и ученето.

Фонтанът на Гало (Fontana del Gallo): Разположен на Пиаца Фарнезе, Фонтанът на Гало включва скулптура на петел (галло), кацнал на върха на леген. Първоначално е била част от древен римски банен комплекс.

Фонтанът на мавританския фонтан (Fontanella dei Catecumeni): Разположен близо до Испанските стъпала, фонтанът на мавританския фонтан е малък фонтан с централна колона с вода, изтичаща от устата на скулптури на лъв.

 

Тези фонтани в Рим са не само артистични и архитектурни впечатляващи, но също така имат историческо и културно значение, като добавят към красотата и привлекателността на обществените пространства на града.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин