Виж това: Фестивал на лимоните и портокалите - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Виж това: Фестивал на лимоните и портокалите
Автор: Мария Ангелова

Ако през февруари обикновено си мислите за ски и планински хижи, Френската Ривиера ще ви изненада с покана за освежаваща доза витамин С – цитрусов парад. Представете си фестивал на открито, на който оскъдно облечени танцьорки се движат под звука на бразилски ритми средмен огромни скулптури от портокали и лимони. Madames et Monsieurs, добре дошли на Фестивала на цитрусите в Мантон!


В Мантон в края на февруари още няма листа по дърветата, но ще се порадвате на температури над 20 градуса, морски бриз и свежия аромат на цитруси, който се носи по улиците. За Фестивала на цитрусите (Fête du Citron), който се провежда от 1933 г. насам, се изработват огромни статуи от портокали и лимони. Направата на всяка една отнема седмици и ако преди парада някои от поставените в началото плодове започват да се развалят, се налага да се подменят. Всяка година темата на веселбата е различна – от околосветско пътешествие до Дисниленд и антични герои. През 2016 г. е Чинечита.

Неделите по време на триседмичния фестивал са посветени на многолюдни шествия от лимонени и портокалови скулптури, цветно маскирани деца и танцьори на платформи по крайбрежната улица.

Четвъртък вечер е отредена за среща на слънчевите плодове с луната – нощният карнавал минава по улиците на града под звука на фанфари, оркестри и луди танци.

През деня в градините Бьове (Jardins Biovès) можете да разгледате цитрусовите скулптури, а през нощта по-скоро оставате с усещането, че... те ви наблюдават. Разходете се в градините след 20:30 часа, където тайнствените лимонени същества, осветени в най-различни цветове, сякаш оживяват, а в мрака се чуват странни звуци.

И ако си мислите, че вече сте видели достатъчно много лимони, помислете пак. В градините на замъка Карноле (Palais Carnolès, бившата лятна вила на принца на Монако) има ни повече, ни по-малко от 137 вида цитруси. Вероятно не сте и предполагали, че можете да видите лимона в 11 разновидности, а портокала – в 20, както и мандарини, клементини, грейпфрути, помело...

Вземете си за спомен от кулинарните изкушения на Мантон - ликьор лимончело или мармалад от лимони. Опитайте и лимоновата тарта, която приготвят и сервират в града.

Всъщност за любовната връзка между лимоните и Мантон има и доста нескромна легенда. Когато Адам и Ева били изгонени от рая, те взели със себе си един лимон и дълго скитали, докато изберат къде да засадят семената му. Накрая избрали Мантон, защото много им приличал на техния изгубен рай. А за това колко божествено специални са мантонските цитруси говори и фактът, че лимоново масло и масло от портокалови цветчета от района се използват за най-скъпите френски парфюми.

Полезна информация: Можете да стигнете до Мантон със самолет до Франция или Северна Италия, а оттам - с влак – централната гара на града е на 200 м от градините Бьове. Има и къмпинг. Мантон се намира много близо до границата с Италия, така че ще чуете колкото италианска, толкова и френска реч по улиците. Точните дати на фестивала вижте тук.

Открийте още идеи за странни фестивали.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин