Фото сряда: Хелзинки и дизайнът - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фото сряда: Хелзинки и дизайнът
Автор: Мира Янева

През 2012 г. Хелзинки е световна столица на дизайна. И без да му е нужно официално коронясване обаче финландският мегаполис от много години показва класа и функционалност. Тук ще откриете не някакъв самоцелен дизайн, който съществува сам за себе си, а приложими решения, които ви заобикалят без дори да ги забелязвате.

Дизайнът е навсякъде – без него нямаше да имаме нито коли, нито кламери, нито улици или пък градове. В Хелзинки 2012-та е годината, в която се търсят нови решения за промяна на градското пространство, но по такъв начин, че хората, които живеят в него, да участват във вземането на решения. При това с мисъл за екологията. На нас ни звучи като начина, по който трябва да се развива всеки модерен град.

Например, проектът „Да играем навън“ събира заедно архитекти и деца, които заедно ще сътворят нови детски площадки в Хелзинки. При друга подобна инициатива още през 2010 г. в град Лахти е проведено проучване сред жителите на града каква нова градска придобивка биха искали да имат. Студентите от Университета за приложни изкуства в Лахти използват едно от предложенията и правят дизайн на обществени чешми, които ще бъдат поставени в града.

Във Финландия дори снегът се използва за дизайнерски решения. Макар като материал той бързо да се променя и да е краткотраен, от него в северната държава правят чудеса. Така в град Кауниайнен при първия снеговалеж ще бъде изграден изкуствен хълм за спускане с шейни в близост до ски пистите. А самият дизайн ще зависи от количеството сняг. Трайността на хълма – също.

От решението къде в градовете да се поставят пейки (и към какво да гледат) до изграждането на мини-кей за плуване или за охлаждане след традиционната финландска сауна – стига само да се огледате, ще осъзнаете, че във Финландия дизайнерските решения са винаги на място. Може би затова усещането, докато сте в тази част на Европа, е за пълна хармония.

А сега ви каним да се потопите в галерията и да се убедите, че дизайнът наистина често е незабележим, но навсякъде.

Още за различните проекти на Хелзинки – Световна столица на дизайна 2012, както и подробната програма можете да видите тук.

 

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин